http://rarytasy-michaeli.blogspot.com/
Odp: Chwalimy się;
- Forum: Chwalimy się;
Moja nagroda "Lato w słoiku"
Odp: Ciasta na weselach
- Forum: Ciasta na weselach
tylko jezeli potrafi się samemu zrobic taki tort to wtedy to naprawdę zbędny wydatek....a w ubiegłym roku za tort weselny średniej wielkości w cukierni zazyczyli sobie 400 zł....więc nie wiem czy to takie małe koszty....
poza tym na weselach podaje się tez kruche ciasteczka a te zrobione w domu sa duuuużo lepsze niż z najlepszej cukierni....
Odp: Odp: Oscypki.
- Forum: Oscypki.
Pablito napisał(a): Już rozumiem dlaczego ser jest taki drogi, skoro trzeba zużyć tyle mleka
dlatego dobry ser niestety kosztuje....
Odp: Odp: Odp: Odp: Oscypki.
- Forum: Oscypki.
Pełne mleko tzn pełnotłuste prosto od krowy(kozy,owcy) nalezy podgrzać do temperatury 37 . Do letniego mleka dodajemy podpuszczkę rozpuszczoną w wodzie (1g wystarcza na ok15-20 litrów mleka) i mieszamy obserwując czy mleko się zsiada...powstanie taki zlep...następnie dzieli się ten zlep na mniejsze części i wyciska rękami serwatkę...wtedy tez następuje formowanie sera...bowiem jest on ciepły (letni) i może przybrać różne kształty...Uformowany ser można włożyć do zimnej wody a potem gdy całość juz mamy uformowana wkładamy cały ser do zimnej(lodowatej) wody z solą; soli powinno byc tyle aby ser unosił się na wodzie( ja tyle nie daję) i w zalezności od wielkości sera i swoich upodobań smakowych trzymamy od 1 do kilku godzin ser w solance.
potem wyjmujemy i obsuszamy i SMACZNEGO!
Odp: Odp: Odp: Oscypki.
- Forum: Oscypki.
Foremki przywiozła mi znajoma z Podhala...więc wszędzie tam gdzie produkuja oscypki foremki można kupić....
foermki jednak nie są potrzebne aby wyprodukować taki ser...początkowo nie miałam foremek więc ser formowałam w ręku i dłużej był na sitku...mial wzorek sitka...może byc równiez przydatny lniany woreczek o niezbyt ścisłym splocie.
Najważniejsze są 2 składniki mleko i podpuszczka.
Podpuszczkę można nabyć na aukcjach internetowych np.na allegro.
Mleko może byc krowie,kozie czy tez owcze nie ma to znaczenia może tez byc mieszanka mleka...najważniejsze jest aby mleko było naturalne prosto od krowy,nie sklepowe bo takie się nie nadaje...powinniśmy tego mleka miec tez sporo...ja najczęściej robię z ok 10 litrów... z tej ilości mleka otrzymuje się ok. 1 kg sera
Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Oscypki.
- Forum: Oscypki.
dziękuję za uznanie...
Odp: Odp: Oscypki.
- Forum: Oscypki.
Bahus napisał(a): Kształtem to nawet podobne, ale kolorem to coś nie bardzo
wcześniej pisałam,że moje nie są wędzone...i tak właśnie wyglądają świeże oscypki wyjęte z solanki
Odp: Odp: Odp: Odp: Oscypki.
- Forum: Oscypki.
moje sery
Odp: Odp: Odp: Oscypki.
- Forum: Oscypki.
chociaż nie pochodzę z Podhala to o oscypkach wiem sporo....potrafię je nawet robić z tym,że ich nie wędzę...
Oscypek w chwili obecnej jest nazwa zastrzeżoną dla sera z mleka owczego,taki ser może zawierać domieszkę mleka krowiego rasy czerwonej do 40%, może byc produkowany tylko na określonym terenie i tylko od maja do września(wtedy owce śa na halach) a sprzedawany do końca października.
w związku z tym wszystko co kupujemy poza tym terminem nie jest oscypkiem pomimo tego że go przypomina...ta nazwa własnie jest zastrzeżona i dlatego w okresie narciarskim czyli zimą nie kupimy oscypka....stąd inna nazwa....
Moje oscypki tez nie moga się tak nazywać bo nie używam do produkcji mleka owczego tylko koziego,czasem z domieszką mleka krowiego...poza tym mieszkam poza terenem gdzie je można produkować....
Odp: Odp: Jaki jest Wasz ulubiony majonez
domowy