http://rarytasy-michaeli.blogspot.com/
Odp: Odp: Witam, witam kto sie ze mna przywita, mam cos slodkiego ;P
Mo,że juz troszeczkę za późno ale zapraszam na tort szampański z migdałami....częstujcie się....
Odp: Chwalimy się;
- Forum: Chwalimy się;
Heniu, piękne bratki....wiem jaka to mozolna praca ale efekt końcowy super...
zyczę wytrwałości i dalszych równie pięknych dzieł
Odp: Zioła i przyprawy - co i do czego dodajecie?
Ja tez w swojej kuchni uzywam wiele ziół i przypraw...świżych i suszonych....ostatnio eksperymentuje z pieprzem seczuańskim oraz z popularnymi ziołami Małgorzatki ale ja je dopiero niedawno odkryłam....
Odp: Odp: Zioła i przyprawy - co i do czego dodajecie?
luna19 napisał(a): Ja podobnie jak bunia.. uzywam bardzo dużo ziółek i przypraw.. jedne czesciej inne mniej w zależności od potrzeb ..
a propo ziółek ... czy suszyl ktoś jałowiec? i jaki zrywać? bo widzę że u sąsiadki bardzo obrodzil w owoce i pomyslalam zeby troszke sobie zerwac.
jałowca jeszcze nie suszyłam ale wg mnie nalezy to robić najlepiej w półcieniu na powietrzu,gdy pogoda nie sprzyja to w suszarce lub piekarniku(drzwiczki uchylone) temperatura nie powinna przekraczać 40 stopni; owoce nalezy często przegarniać. Do suszenia zbieramy owoce dojrzałe ale zdrowe,gdzies czytałam,ze powinny po potrzasaniu gałazką spadać same...
Odp: Odp: POLAGRA 2010 w Poznaniu
- Forum: POLAGRA 2010 w Poznaniu
zawsze jeżdziłam na POLAGRĘ i naiwiększym zainteresowaniem cieszyły się pawilony regionów....a te potrawy i rozmaitości do degustacji.....
Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Pogotowie Kulinarne
- Forum: Pogotowie Kulinarne
małgosia7902 napisał(a): a moze ktos ma jakis dobry przepis na salatke z czerwonej kapusty, taka to sloikow,
proponuję moją...
https://gotujmy.pl/salatka-z-kapusty-czerwonej-,przepisy,67000.html
widziałam,że pytałas o jabłka.....mam taki przepis i zawsze jabłka dodawałam, można dac mniej....ale te jabłka tam nie są widoczne....
Odp: Odp: Odp: Pogotowie Kulinarne
- Forum: Pogotowie Kulinarne
ciasta drożdżowe mozna robic w bardzo prosty sposób bez uciążliwego wyrabiania,robienia zaczynu....
tłuszcz nalezy rozpuścic i do niego wlac zimne mleko, wbić jajka i wkruszyc drożdże wszystko wymieszać.....nalezy zwrócić uwagę aby mleko z tłuszczem i jajkami było letnie. W misce mamy wsypane produkty sypkie czyli mąka,cukier cukier waniliowy - do produktów sypkich wlewamy mieszankę płynną i łyzką wszystko łączymy.....ciasto odkładamy w ciepłe miejsce,gdy wyrośnie mieszany je znowu i odkładamy jeszcze raz do wyrośnięcia .....po drugim wyrośnięciu wykładamy i robimy nasze wypieki.....ciasto drożdżowe zawsze wkładam do zimnego pieca na ok 10-15 min 50 stopni dopiero potem zwiększam temperaturę do 180 stopni i następuje własciwe pieczenie....pomijam proces wyrastania na blasze( to następuje w piecu przy nagrzewaniu piekarnika....i ciasto drożdżowe zawsze się udaje....
Odp: Odp: Pogotowie Kulinarne
- Forum: Pogotowie Kulinarne
Pablito napisał(a): Moja mama nie wie jak włączyć komputer
może nadszedł czas aby mamę nauczyć
Odp: Odp: Dżem śliwkowy z piekarnika.
- Forum: Dżem śliwkowy z piekarnika.
przygotowanie powideł w piekarniku nie jest problemem....robie tak od lat....tu na gotujmy dawałam przepis na serek jabłkowy i mniej wiecej w takiej samej temperaturze robię powidła...podaję link do serka
https://gotujmy.pl/serek-z-jablek,przepisy,66915.html
z rad jakich moge udzielic to śliwki moga byc rozdrobnione,
rozłóż smazenie na kilka dni...bowiem studzenie dobrze zagęszcza powidła
smazymy przy uchylonych drzwiczkach....
termoobiegu nie używamy
śliwki nalezy układac w kopczyk wtedy z boku zbiera się sok który się gotuje i paruje...drzwiczki z piekarnika sa zamknięte tylko w momencie nagrzewania potem je lekko uchylić....
co jakiś czas dobrze jest zamieszać aby nie było skorupki na powidłach bo wtedy gorzej odparowuje
gdy o połowę zmniejszą objętośc można do smaku dodać cukier....ewentualnie gdy robimy nutellę śliwkowa to kakao...ale kakao to na sam koniec...
z tej ilości śliwek będzie trudno jednorazowo zrobic powidła....ale możesz je podzielić na połowę i na zmianę wkładac do piekarnika...będa się studziły poza piekarnikiem...a
smazyć nalezy w jak największym naczyniu może byc brytfana ale uwaga na uchwyty....
jezeli masz jakies pytania to chętnie odpowiem
Odp: Odp: Chwalimy się;
- Forum: Chwalimy się;
misia14 napisał(a): Moja nagroda "Lato w słoiku"
Dziękuję