http://rarytasy-michaeli.blogspot.com/

Odp: Czy kisicie w domu kapustę?

KAPUSTA KISZONA NA LETNIE I WCZESNO JESIENNE SPOŻYCIE

Kapustę białą poszatkować
marchew zetrzeć na grubych oczkach
cebulę poszatkować na wiórki
wszystko wymieszać i posypać solą (1 płaska łyżka soli na kg poszatkowanej kapusty) wymieszaną z odrobiną cukru. Marchew i cebulę dać wg upodobania. Pozostawić na godzinkę aż trochę "zwiędnie" i uciskać mocno do słoika dużego lub wiaderka czy też kamionki. Jeżeli dajemy do słoika zakręcić i odstawić do ukiszenia; natomiast w wiaderku czy kamionce na wierzch dajemy talerzyk lub deseczkę i obciążamy kamieniem lub czymś innym np. słoik z wodą.
Odstawiamy w nie za zimne miejsce aby kapusta się ukisiła, po ukiszeniu trzymać w chłodnym miejscu.
Z przypraw można dodać do kiszenia kminku...ja jednak do takiej nowej kiszonej kapusty do kiszenia daję gałązki kopru(może być nawet zielony).
Podawać i stosować wg gustu....
SMACZNEGO!

Odp: Odp: Czy kisicie w domu kapustę?

ja kiszę kapustę.....juz teraz mam zakiszoną i już jemy i czerwoną i białą z marchewką...
na jutro przymierzam się do kiszenia na bieżące spozycie....a na zimę tez kiszę w słoikach (przepis podałam)a oprócz tego kisze w wiaderkach i mam kiszoną białą z marchewką,kiszoną czerwoną z porem i jabłkami oraz białą kiszoną na ostro z burakami,ostrą papryka chili czosnkiem i pieprzem....
jutro jeszcze będę kisiła sałatkę wielowarzywną czyli kapusta i buraki, pietruszka, pory, cebula może nawet ogórki w niej będą....tę kiszę i po ukiszeniu przekładam do słoików i krótko pasteryzuję....
polecam kiszenie kapusty....

Odp: Odp: Odp: Odp: Kawiarenka "gotujmy.pl"

śliczne.....ale mnie szydełko denerwuje.....

Odp: Odp: co dzisiaj na obiad?

ja dziś miałam bardzo proste danie...fasolke szparagowa z bułką tartą i masłem.....

Odp: Odp: Obiady w szkolnych stołówkach - czy warto?

moje dzieci też jadły obiady w szkole....i im bardzo smakowały......jednak w ostatnich latach gdy zmienil się personel kuchni i obcięto godziny pracy w kuchni....to te posiłki nie były takie smaczne a przede wszystkim w chwili obecnej kuchnia bazuje na pólproduktach i gotowych produktach co wcześniej się nie zdarzało....chodzi oczywiście o okres wiosenno-jesienny kiedy jest dostęp do swiezych warzyw....nie ma juz przygotowywania pysznych surówek i sałatek....np. z kapusty pekińskiej
Jednak gdybym miała wybrać jeszcze raz to dzieci jadłyby obiady na stołówce....ciepły posiłek w godzinach południowych jest niezastąpiony....(nie przygotowywałam kanapek)...a nawet gdy był niewartościowy czy nie smakował to zawsze moje dzieci miały możliwość zjedzenia obiadu domowego.....

Odp: Trawa cytrynowa

zachęcam do przeczytania mojego artykułu o trawie cytrynowej
https://gotujmy.pl/trawa-cytrynowa,artykuly,3599.html
oraz innych artykułów również, szczególnie dotyczących ziół przyprawowych...

Odp: Co dzisiaj na podwieczorek?

u mnie na podwieczorek jest rolada z jagodami....

Odp: Odp: Miód

  • Forum: Miód

caroline1983 napisał(a): Jedyne co wiem na ten temat to że prawdziwy miód po pewnym czasie ulega krystalizacji.
prawdziwy miód może się nie skrystalizować jeżeli był podgrzany do zbyt wysokiej temperatury czyli powyżej 42stopni....wtedy miód jest bezwartościowy jest tylko słodzącą substancją

Odp: Odp: Odp: Miód

  • Forum: Miód

najlepiej kupowac miód u znajomych pszczelarzy(stoiskach ze zdrową żywnością) a nie na przypadkowych straganach czy supermarketach...miód musi byc opisany czyli musi miec nazwe producenta...czyli imie i nazwisko pszczelarza oraz adres no i oczywiście nazwę miodu