Odp: czystek

Dołączam się do pytania, bo ostatnio często o nim słyszę i ostatnio co raz częściej spotykam go w sklepach. Jestem ciekawa, czy on faktycznie działa.

Odp: Sok z mandarynek z sokownika

A próbowałaś dodać sok z cytryny i szczyptę soli? Może i brzmi śmiesznie, ale gdy do jednego z gazowanych napojów z goryczką ( nazwy nie podam) dodasz odrobinę soli ten zyskuje inny bardziej słodki smak. Może to pomoże.

Odp: Sernik krówkowy

Pewnie, że możesz go zjeść tego samego dnia Sernik łatwiej się kroi, gdy dobrze zastygnie. Lepiej nie kroić go nawet odrobinę ciepłego, bo będzie się sypał i rozpadał.

Odp: Odp: Odp: Smarowidło na kanapki do słoików

Ciekawy przepis. Muszę wypróbować, bo dawno nie miała okazji zjeść domowego mięsa ze słoika. Mój mąż uwielbia tą galaretkę, która tworzy się na górze. Mniam.

Odp: szybkowar czy parowar

Ja bym wybrała parowar Marzy mi się od jakiegoś czasu. Moja rodzina lubi warzywa gotowane na parze, zwłaszcza brokuły i marchewki Muszę kiedyś tak zrobić rybę albo kurczaka

Odp: Mrożenie zupy

Możesz ją zamrozić. Przy czym lepiej mrozić ją w takich porcjach w jakich na pewno będzie zjedzona, bo ponownie nie mrozi się czegoś co już było zamrożone. Jeśli będziesz dawała taką zupę do woreczków strunowych proponuję dać ją do dwóch, żeby nie przeszła zapachami z zamrażarki.

Odp: Knedle. Proszę o poradę (dawny przepis)

W zeszycie mojej babci znalazłam taki sos z białego sera:
- 20 dag białego sera(tłustego)
- 1/2 szklanki śmietany
Biały ser oraz śmietanę przekładamy do garnka. Podgrzewamy na wolnym ogniu, aż powstanie gładki sos. Doprawiamy do smaku. Masło możesz dodać pod koniec gotowania. Myślę że łyżka wystarczy. Dzięki niemy sos zyska inny smak.

Odp: komary

  • Forum: komary

Komary unikają bazylii. Co roku mam jej sporo na obu parapetach. Dodatkowo jest kwiat co się nazywa komarowiec. Gdy sobie stoi spokojnie na parapecie nie czuć go ani trochę. Jednak wystarczy odrobina wiatru to jego "zapach" czuć wszędzie. Lepiej nie trzymać go w domu. Chyba, że ktoś lubi jego "zapach".

Odp: Jak opiekać bułki żeby były chrupiące ale nie twarde?

A próbowałaś smarować bułki od spodu i wierzchu niewielką ilością masła, albo margaryny? Może to sprawi, że bułki nie będą twarde jak kamienie tylko chrupiące. Od wysokiej temperatury tłuszcz się rozpuści, a potem zacznie wsiąkać w bułkę, która pod wpływem tej samej temperatury stanie się chrupiąca.

Odp: Tort na rocznicę

Proponuję zrobić biszkopt kakaowy z 6 jaj. Potem przełożyć go ubitą na sztywno śmietaną kremówką. Możesz do ubitej śmietany dodać pokrojoną w kostkę kolorową galaretkę. Wierzch możesz udekorować bitą śmietaną do, której możesz dodać trochę kakao.