ciasteczka napisał(a): Ja uwielbiam podgrzybki To moje ulubione grzyby i to ich zawsze wypatruję w lesie Teraz jeszcze ich nie ma przynajmniej w naszych lasach. Są kozaki i całą masa borowików. Pojawiają się też maślaki. Kurek u nas nie widziałam, a szkoda, bo uwielbiam te pyszne grzyby.
Też uwielbiam podgrzybki Uwielbiam też borowiki oraz kurki, które mój mąż zbiera w okolicznych lasach. Są pyszne i mega aromatyczne. Marzy mi się wypad do lasu Może w końcu namówię męża na rodzinny wypad na grzyby
Ze stempelkami tak już niestety jest. Możesz temu zapobiec wsadzając foremkę do mąki i strzepać jej nadmiar, potem robić ciasteczka, odbijać stempelki. Czynność musisz powtarzać. Dzięki temu ciasto nie będzie przywierało.
Trochę po czasie, ale może przyda się kiedyś komuś na zapas Z zakalca możesz zrobić np. bajaderki. Tu masz kilka przepisów ( jest ich znacznie więcej, ale nie sposób wszystkie wymienić):
https://gotujmy.pl/biszkoptowe-mini-bajaderki-bez-tluszczu,przepisy-dietetyczne-przepis,247346.html
https://gotujmy.pl/orzechowe-bajaderki-z-niespodzianka,przepisy-swiateczne-przepis,246762.html
https://gotujmy.pl/domowe-bajaderki,przepisy-ciastka-przepis,220197.html
https://gotujmy.pl/bajaderki-kulki-z-resztek-ciast,przepisy-czekoladki-i-pralinki-przepis,243842.html
Znalazłam kilka fajnych przepisów. To tylko niewielka część tego co można znaleźć na Gotujmy, ale od czegoś trzeba zacząć
https://gotujmy.pl/golonko-w-galarecie-a-la-salceson,przepisy-golonka-przepis,186869.html
https://gotujmy.pl/salceson-eli,przepisy-miesa-przepis,54484.html
https://gotujmy.pl/salceson-z-dzika,przepisy-miesa-przepis,184092.html
Dołączam się do tego Byłam całe lata temu w Gdańsku, ale to miasto urzeka swoim pięknem. Część zabytków, które wymieniłaś widziałam, a inne może jeszcze kiedyś zobaczę wszak mam "tylko" całą Polskę do przejechania, żeby dotrzeć nad morze Jednak wiem, że warto 12 godzin tłuc się przez cały kraj, by to zobaczyć
Zerknij proszę do tego przepisu https://gotujmy.pl/ciasto-kawowe-z-masa-budyniowa,przepisy-ciasta-z-kremem-przepis,244938.html W nim masz opisane jak taki biszkopt przygotować
Popełniasz podstawowy błąd Soki, które można kupić ni jak mają się do tego co zrobisz w domu Powód jest jeden. Każda z firm produkująca soki pomidorowa używa koncentratów pomidorowych, które rozprowadza z odpowiednią ilością wody i przypraw. Ich ilości są ściśle określone. Nie może być ich ani za dużo ani za mało. Każda partia przed wypuszczeniem przechodzi odpowiednie badania i testy. Tak samo powstają wszystkie soki jakie są w kartonach
Możesz spróbować taki sok zrobić ze świeżych pomidorów, ale innym sposobem. Musisz obrać pomidory ze skórki. Pozbawić je płynnego środka ( nasion i tego co je otacza) tak by został Ci sam miąższ. Powstały miąższ musisz przerzucić na patelnię z podsmażonym czosnkiem ( możesz go pominąć jak go nie lubisz), Dodajesz przyprawy i przesmażasz aż zgęstnieje. Potem możesz rozrzedzić do tym sokiem, który sam zrobiłeś z pomidorów Możesz też miąższ z pomidorów zmiksować, doprawić i zredukować do odpowiedniej konsystencji.
Marchew obierz, umyj, osusz i pokrój w słupki. Rozgrzej patelnię, daj na nią masło i odrobinę oleju. Wrzuć marchew i przesmaż, aż zmieni kolor. Następnie posyp marchew cukrem. Nie dawaj go za dużo, bo zacznie się przypalać. Mieszaj do rozpuszczenia cukru. Można podawać Możesz doprawić świeżym tymiankiem