Odp: Odp: Proszek czy soda?
Wypieki z sodą nie są złe tylko trzeba wiedzieć ile jej dodać. Jak to zwykle bywa człowiek uczy się na błędach. Jak w przepisie masz podane czubata łyżeczka np. na 400 g mąki to od razu powinno się zaświecić światełko, że taka ilość sody to zdecydowanie za dużo. Możesz oczywiście się dostosować i dodać tyle ile podano, ale możesz też zmniejszyć ilość. Możesz też zamienić sodę na proszek jednak i w jego przypadku ilość ma znaczenie, bo jak dasz go za dużo to też będzie wyczuwalny. Oba te środki to spulchniacze więc ich właściwości są podobne
Święta tuż tuż. czas na świąteczne wypieki i nie tylko W większości domów na stole pojawi się mazurek. Z czym najczęściej go robicie? Czego nie może zabraknąć by powstał ten jeden jedyny i niepowtarzalny idealny świąteczny wypiek?
Odp: Nadziewane kulki z mięsa
Chyba przez pomyłkę dodałaś zły link do przepisu Zamiast przepisu otwiera się Twój wpis na forum
Ja osobiście mrożę surowe ciasto. Wyjmuję je dzień wcześniej, żeby spokojnie się rozmroziło, ponownie zarabiam jeśli to konieczne dosypuję mąki, odstawiam na chwilę, potem rozciągam ciasto, dodaję sos, dodatki, posypuję serem i piekę
A może ubijasz ją na większych obrotach? Śmietanę ubija się na najmniejszych obrotach i jak najkrócej ( najlepiej wcześniej schłodzić miskę oraz trzepaczki). Im dłużej to robisz tym większe prawdopodobieństwo, że śmietana zmieni się w masło.
Zerknij proszę na te przykładowe torty tiramisu ( na Gotujmy jest ich znacznie więcej i wypisanie wszystkich byłoby sporym wyzwaniem ):
https://gotujmy.pl/tort-tiramisu-wedlug-alaaa,przepisy-torty-przepis,188512.html
https://gotujmy.pl/tort-tiramisu,przepisy-torty-przepis,244763.html
https://gotujmy.pl/tort-tiramisu,przepisy-ciasta-i-desery-przepis,155760.html
https://gotujmy.pl/tort-tiramisu,przepisy-torty-przepis,206853.html
Może któryś z nich Ci się przyda. Jakby co pisz poszukam innych
Odp: Odp: Odp: Odp: Zbieranie grzybów
U mnie i mojego męża jest zasada nie znam nie zbieram. To wpoili nam nasi rodzice i dziadkowie, z którymi chodziliśmy na grzyby. Teraz my tego samego uczymy nasze pociechy. Nie sztuka wypełnić kosz po brzegi, sztuka wsadzić do niego to co nie spowoduje katastrofy.
Zerknij proszę na te przepisy. Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu.
https://gotujmy.pl/sernik-snickers,przepisy-orzechy-ziemne-przepis,244922.html
https://gotujmy.pl/sernik-snickers,przepisy-serniki-przepis,250371.html
https://gotujmy.pl/ciasto-snickers-pyzy,przepisy-biszkopty-przepis,53189.html
https://gotujmy.pl/ciasto-snickers-3,przepisy-ciasta-z-orzechami-przepis,186938.html
Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Cukrowe dekoracje i posypki
Dziękuję Bardzo się cieszę, że figurki Wam się podobają Masę kupuję. Raz robiłam nie przypadła mi go gustu. Strasznie się sypała. A ta kupna jest idealna i można z niej zrobić dosłownie wszystko.
Najlepszym sposobem na ugotowanie brokuła by ten nie zmienił koloru jest gotowanie go w osolonym wrzątku przez dosłownie 3 minuty. Potem przelewasz go zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania. Ewentualnie żeby pominąć przelewanie wodą, bo ono studzi brokuła możemy od razu go podawać. Dzięki temu będzie ślicznie zielony i ciepły