Odp: Twarde mielone

biedroneczki napisał(a): Co zrobić żeby kotlety mielone były miękkie i soczyste, a nie twarde i zbite?

A jakiego rodzaju mięsa użyłaś do zrobienia mielonych?

Odp: Odp: Prezenty na Mikołaja

biedroneczki napisał(a): mocsłodkości napisał(a): Jak Wam idzie tworzenie paczek na Mikołaja? Ja mam pustkę w głowie. Niby po sklepach pełno wypasionych zabawek, ale ich ceny są kosmiczne. Na co Wy stawiacie w tym roku? Jakieś pomysły?

Z tymi prezentami to u mnie problem. Nadal nie mam pomysłu co komu kupić. Pustka w głowie :/

To tak jak u mnie. Najgorsze są te reklamy zabawek, których ceny w sklepach są delikatnie mówiąc wysokie. Syn chciał samochód jeżdżący po drodze, która świeci w ciemności. Znalazłam taki i wiecie co. W przeciągu doby osoba, która wystawiła ten samochód na aukcji podniosła jego cenę w kilku etapach z 69 zł na uwaga 199 zł. Ręce mi opadły, bo gdybym wiedziała, że tak się stanie kupiłabym go wcześniej, a tak muszę wykombinować coś innego. Nie dam za coś co kosztowało 69 zł 199 zł.

Odp: krem bez masła-pilne!!!

mniamoh napisał(a): Mój siostrzeniec ma mase uczuleń, Chcę mu zrobić tort na urodziny i juz przepis na biszkopt jest, pozostaje kwestia kremu. Jest całkowicie bezmleczny więc odpada mi nawet masło bez laktozy, nie mogę dac masła roślinnego ponieważ ma silne uczulenie na kwas cytrynowy który tam występuje. Dodam, że ma również uczulenie na kokos, orzechy, pszenicę, banana...

A krem na bazie soków przecierowych typu sok Kubuś?

Odp: Odp: Boczek ze skórą

ciasteczka napisał(a): Upiekłam. Wyszedł pyszny. Tylko skóra nie była tak chrupiąca jakbym chciała, a szkoda, bo bardzo lubimy taką chrupiącą i aromatyczną skórkę.

Pod koniec pieczenia posmaruj wierzch skóry mieszanką wody z solą. Ona sprawi, że skórka będzie mega chrupiąca

Odp: Chrupiąca skóra

ciasteczka napisał(a): Co zrobić, żeby skóra na pieczonym boczku była idealnie chrupiąca?

Pod koniec pieczenia posmaruj wierzch skóry mieszanką wody z solą. Ona sprawi, że skórka będzie mega chrupiąca

Odp: Odp: Jaką macie pogodę za oknem?

U nas zimno. Pogoda iście barowa. Nic tylko spać

Odp: Papier do pieczenia czy smarowanie formy

robaczek napisał(a): Jak pieczecie ciasto to blachę wolicie wyłożyć papierem do pieczenia czy posmarować masłem i czymś obsypać?

Ja używam i tego i tego. Jak mam formy z krzywiznami to wysypuję bułką tartą, a jak tortownica czy tradycyjna blacha prostokątna to papier do pieczenia.

Odp: Ziemniaki

robaczek napisał(a): Co najczęściej robicie z ziemniaków jak zostaną Wam one z obiadu?

U nas różnie. Raz robimy zapiekankę ziemniaczaną, raz pierogi z ziemniakami, kluski śląskie albo kopytka I tak jak biedroneczki obsmażam i podaję z maślanką lub kefirem

Odp: Odp: Brokuł

misia5 napisał(a): biedroneczki napisał(a): Co zrobić, żeby brokuł dodawany do zupy jarzynowej nie tracił swojego ślicznego zielonego koloru?

Ja jak robię zupę jarzynową to brokuła wrzucam na ostatnią chwilę. Dosłownie na 4-5 minut przed podaniem zupy. Jemu wystarczy taki czas gotowania. Nie traci na wartości ani na kolorze. Tylko potem jak odgrzewasz zupę kolor już jest szaro bury. 


Potwierdzam. Ten sposób jest najlepszy. Brokuł jest chrupiący i nie traci koloru