Odp: Odp: Boczek ze skórą

ciasteczka napisał(a): Upiekłam. Wyszedł pyszny. Tylko skóra nie była tak chrupiąca jakbym chciała, a szkoda, bo bardzo lubimy taką chrupiącą i aromatyczną skórkę.

Pod koniec pieczenia posmaruj wierzch skóry mieszanką wody z solą. Ona sprawi, że skórka będzie mega chrupiąca

Odp: Chrupiąca skóra

ciasteczka napisał(a): Co zrobić, żeby skóra na pieczonym boczku była idealnie chrupiąca?

Pod koniec pieczenia posmaruj wierzch skóry mieszanką wody z solą. Ona sprawi, że skórka będzie mega chrupiąca

Odp: Odp: Jaką macie pogodę za oknem?

U nas zimno. Pogoda iście barowa. Nic tylko spać

Odp: Papier do pieczenia czy smarowanie formy

robaczek napisał(a): Jak pieczecie ciasto to blachę wolicie wyłożyć papierem do pieczenia czy posmarować masłem i czymś obsypać?

Ja używam i tego i tego. Jak mam formy z krzywiznami to wysypuję bułką tartą, a jak tortownica czy tradycyjna blacha prostokątna to papier do pieczenia.

Odp: Ziemniaki

robaczek napisał(a): Co najczęściej robicie z ziemniaków jak zostaną Wam one z obiadu?

U nas różnie. Raz robimy zapiekankę ziemniaczaną, raz pierogi z ziemniakami, kluski śląskie albo kopytka I tak jak biedroneczki obsmażam i podaję z maślanką lub kefirem

Odp: Odp: Brokuł

misia5 napisał(a): biedroneczki napisał(a): Co zrobić, żeby brokuł dodawany do zupy jarzynowej nie tracił swojego ślicznego zielonego koloru?

Ja jak robię zupę jarzynową to brokuła wrzucam na ostatnią chwilę. Dosłownie na 4-5 minut przed podaniem zupy. Jemu wystarczy taki czas gotowania. Nie traci na wartości ani na kolorze. Tylko potem jak odgrzewasz zupę kolor już jest szaro bury. 


Potwierdzam. Ten sposób jest najlepszy. Brokuł jest chrupiący i nie traci koloru

Odp: Jaką macie pogodę za oknem?

U nas też zimno. Wiem, że już jesień i zima co raz bliżej ale takie przenikliwe zimno jest dobijające.

Odp: Problem z ciastem

biedroneczki napisał(a): Mam problem. Upiekłam murzynka i nie chce mi wyjść z formy. Jak go wyjąć? Jakieś pomysły?

Wstaw ciasto na chwilę do nagrzanego piekarnika. Jak się forma nagrzeje spróbuj wyjąć ciasto. Mi to pomogło jak zebra nie chciała formy opuścić. Zapomniałam dać papier do pieczenia i nie posmarowałam formy. Miałam nauczkę i już więcej nie pominęłam tego kroku przy pieczeniu

Oprószanie formy

Czym najczęściej oprószacie formę przed wlaniem do niej ciasta? Używacie do tego celu mąki czy może bułki tartej? A może jeszcze czegoś innego?

Odp: Woda do żelazka

robaczek napisał(a): Jaką wodę wlewacie do pojemniczka, który jest w żelazku?


Ja kupuję specjalną wodę do żelazka.