Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Jaką macie pogodę za oknem?

U nas jest pochmurno i pada. Pogoda pod znakiem ciepłego łóżka, pysznej kawy i doskonałego delikatnego ciasta

Pestka z awokado

Zostałam mi po dzisiejszym obiedzie pestka z awokado. Zastanawiam się nad posadzeniem jej. Tylko mam pytanie. Mogę ją posadzić od razu czy poczekać aż trochę obeschnie?

Odp: Odp: Odp: Piątkowe obiady

I jeszcze makaron z owocami Jest pyszny. Moje dzieciaki lubią go z truskawkami, lub leśnymi owocami ( jagody, maliny i poziomki).

Panierka

Chciałabym zrobić panierkę z płatków kukurydzianych. Jak myślicie lepiej je "rozbić" wałkiem czy może lepiej zmielić na proszek?

Odp: Odp: Panierka

skuter5 napisał(a): mocsłodkości napisał(a): Chciałabym zrobić panierkę z płatków kukurydzianych. Jak myślicie lepiej je "rozbić" wałkiem czy może lepiej zmielić na proszek?

Wystarczy, że przełożysz płatki do woreczka i za pomocą wałka do wałkowania ciasta rozwałkujesz je na taką wielkość jaka Ci odpowiada.

Dzięki za radę. Tak właśnie zrobiłam. Panierka wyszła super

Odp: Kozaki

  • Forum: Kozaki

ciasteczka napisał(a): Co robicie z grzybów co się nazywają kozaki? Mąż przyniósł do domu całkiem sporo i nie wiem co z nimi zrobić. Można je mrozić albo suszyć? Chyba że przesmażyć i takie przesmażone zamrozić żeby potem zrobić z nich sos lub zupę. Jak myślicie?

Ja kozaki oczyszczam, przecieram wilgotną ściereczką, kroję i przesmażam na maśle. Studzę i porcjuję. Potem używam ich do sosów, farszów, zup, a mąż do jajecznicy ( ma kilka mniejszych porcji specjalnie do tego celu zamrożonych )

Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Jaką macie pogodę za oknem?

U nas pogoda nijaka. Szaro i buro, bo słońca nie ma. Jednak nie pada. Jest tylko chłodno.

Maślaki marynowane

Jaka odmiana maślaków najlepiej nadaje się do marynowania?

Odp: Sos do tortilli

skuter5 napisał(a): Jakich sosów używacie do tortilli? Robicie je sami czy może kupujecie jakieś gotowe?

Ja do tortilli używam np. sosu z duszenia lub mięsa.

Odp: Rybne paluszki

biedroneczki napisał(a): Z jakiej ryby najlepiej zrobić rybne paluszki? Potrzebuję taką, która nie będzie się rozpadała przy smażeniu. Macie jakiś pomysł?

Swego czasu kupowałam takie rybne paluszki. Teraz robię je sama. Wcześniej z dorsza, a teraz z miruny. Ma fajne delikatne mięso. I nie ma na niej makabrycznie dużo glazury.