Odp: Trzepaczki do miksera

robaczek napisał(a): Jak myślicie trzepaczki w mikserze ( ich rozmiar, kształt i wielkość tych blaszek lub drucików) mają wpływa na to jak wyrośnie nam np. biszkopt?

Moim zdaniem ma. Mam drugi mikser. Pierwszy miał trzepaczki z cienkimi drucikami. Przy dodawaniu sypkich składników kurzyło się na potęgę. Natomiast teraz mam trzepaczki znacznie szersze i przy dodawaniu sypkich składników już nie trzeba odsuwać się od misy, w której miksuję

Odp: Odp: Odp: Jaką macie pogodę za oknem?

U nas weekend był piękny i słoneczny. Idealny na rodzinne wycieczki Dzisiejszy dzień był jeszcze piękniejszy Moc słońca i bezchmurne niebo

Domowe likiery

Szukam przepisów na domowe likiery. Chcę je zrobić teraz żeby do świąt nabrały mocy. Planuję je potem podarować rodzinie. Będę wdzięczna za wszelkie propozycje

Odp: Ubijanie śmietany

Czas ubijania jest niestety nie do określenia. Dużo zależy czym ubijasz, ile tej śmietany jest, ile procent ma śmietana i jak dobrze jest schłodzona. Czasem śmietana ubij się szybciej a czasem trzeba czasem dłużej ubijać.

Odp: Domowe sezamki

Ja bym wypróbowała oba przepisy Potem będziesz wiedziała, które bardziej Ci smakują

Odp: Jaką macie pogodę za oknem?

U nas cały czwartek wiało jak nie wiem co. Było ciepło, ale bardzo wietrznie.

Odp: Ciastka na zamówienie

ciasteczka napisał(a): Znajoma poprosiła mnie żebym upiekła jej na wesele ciastka. Powiedziała, żebym jej powiedziała ile ma mi za pracę zapłacić, bo ona składniki mi kupi. Jak myślicie na ile wycenić taką "zabawę" z ciastkami?

Hmmm. A powiedziała Ci ile takich ciastek masz zrobić i jakie te ciastka mają być?

Odp: Odp: Odp: Odp: Cukier kokosowy

robaczek napisał(a): Osobiście wolę cukier trzcinowy. Ten kokosowy pachnie genialnie, ale jak się go źle wyrobi to osiada na gardle. Coś kiedyś z nim robiłam i miałam wrażenie jakbym miała masę trocin w gardle.

Może za krótko ucierałaś tłuszcz i cukier? Jak dobrze go rozetrzesz to wszystko jest super. Jak robiłam krem z tym cukrem to też był wyczuwalny. Natomiast w cieście już nie.

Odp: Zupa z dyni

robaczek napisał(a): Jakie przyprawy używacie do zupy z dyni? Jak myślicie można dodać kawałek chili czy zabije on cały smak tego niewątpliwie delikatnego warzywa jakim jest dynia?

Wszystko zależy od tego ile tej papryczki chili dodasz i jak ostra ona jest Jak dasz niewielką ilość to smak zupy będzie wyczuwalny Ja zupę z dyni doprawiam solą i pieprzem. Przed podaniem dodaję niewielką ilość oliwy z oliwek. Dosłownie kilka kropli

Odp: Domowe wafelki

skuter5 napisał(a): Jakimi masami przekładacie andruty? Wolicie kupne masy czy sami w domu je robicie?

Ja jak potrzebuję coś słodkiego ja już to przekładam masą krówkową z puszki. Natomiast jak planuję takie wafelki z wyprzedzeniem to sama robię masę karmelową lum krem czekoladowy.