Odp: Dobre jedzenie poznań - polecicie?

Jedyne sushi w jakim byłem w Pozku to Sushi Bushi :o) Teraz mam misje robić sushi sobie w domu. Ceny w restauracjach sushi uważam za wygórowane

Odp: Odp: Gotujmy z nagrodami - wasze uwagi i postulaty

Mysiunia napisał(a): zastanawia mnie tylko dlaczego za usunięcie zdjęcia jest odejmowane aż 30pkt, kiedy można za nie zdobyć maksymalnie 20?

Kara dla nieuczciwych. Mi się to podoba

Odp: Żywność ekologiczna

Najtańszym sposobem na żywności ekologiczną w domu jest znalezienie rolnika (bądź rolników) w okolicznej wsi i robienie tam zakupów. Chodzi mi o rolników drobnych, którzy prowadzą małe gospodarstwa rodzinne. W większości takich gospodarstw kurki chodzą swobodnie i jedzą co wygrzebią, świnki są karmione nie tylko paszami ale też ziemniakami czy mieszankami roślinnymi. Warzywa prosto z ogródka, owoce z sadu, wędlinki wędzone własnym drewnem.
Co do trwałości produktów np. mleko prosto od krowy wystoi w lodówce do tygodnia,a jeśli skwaśnieje mamy kolejny produkt czyli zsiadłem mleko i możemy pomyśleć o produkcji sera :o), chleb wyschnie po 2-3 dniach, ale wystarczy go potem lekko podgrzać na parze i znowu będzie miękki. Może nie taki sam w smaku jak świeżo pieczony, ale zawsze. Wędliny i kiełbasy w zależności od rodzaju (czy długo dojrzewające, czy wędzone na zimno lub ciepło) mogą spokojnie wisieć od miesiąca do i roku. Jeśli je zamrozimy czas się wydłuża. Także jeśli mówimy o trwałości w sklepie to faktycznie produkt musi szybko zejść, jeśli jednak kupimy świeży u rolnika to mamy sporo czasu na spożycie także możemy nawet robić małe zapasy :o)
Co do opłacalności produkcji problemem dla rolników jest zbyt,a dokładniej zapewnienie produktów do zbytu. Aby uzyskać produkt ekologiczny bez żadnej obrony chemicznej trzeba bardzo się natrudzić. Powszechna jest sezonowość zdecydowanie większa niż w normalnym rolnictwie (z powodu braku tychże chemicznych osłon rośliny wydają dużo słabsze plony i bardziej są narażone na kaprysy pogody i choroby) z tego powodu ciężko jest też podpisywać jakieś wieloletnie kontrakty, gdzie zobowiązujesz się dostarczać daną ilość produktu nie mając pojęcia jaki będzie urodzaj. Do tego jeszcze dochodzą ceny - wiadomo pośrednicy zarabiają najwięcej.
Rozwiązaniem tej patowej sytuacji wg mnie jest właśnie bezpośredni kontakt z pojedynczym rolnikiem i nawiązanie współpracy.I rolnik więcej zarobi, a i konsument kupi taniej. I to nie koniecznie musimy szukać certyfikowanych produktów. Wystarczy aby gospodarstwo było prowadzone tradycyjnymi, starymi metodami :o)

Odp: Jak usunąć konto z tej strony ?

czytając to wszystko przypominają się moje początki gotowania on-line (tak to nazywam). Ileż oskarżeń o plagiaty, o kopiowanie, niepoprawne nazwy przepisów bo ta zupa nie może się tak nazywać, a tamta tak itp. I jak widzę nie byłem pojedynczym przypadkiem takie traktowania. Mi się udało jakoś to przejść, niestety wiele osób kończy swoją przygodę z gotowaniem spotykając się z takim przyjęciem. A to już nie jest dobre. Szczególnie, że często naprawdę chodzi o szczegóły i zamiast spokojnie wytłumaczyć rzuca się masę oskarżeń i różnych epitetów pod adresem biednego delikwenta.Najlepsze jest to że takie działania (nie mówię tu o łapaniu nieuczciwych, ale o niczym niespowodowanej agresji, braku jakiegokolwiek taktu czy niczym nie wytłumaczonym pieniactwu z naprawdę błahych powodów) są prowadzone głównie przez te same osoby, które prężnie działają na większości portali.Niestety pewne osoby robią to i dalej będą robiły napędzając się wzajemnie w tej krucjacie. Szkoda, że starych drzew się nie przesadza...

Odp: Dziczyzna

na dniach dodam ten przepis (mam go na innym portalu). Także będzie do wglądu tutaj

Odp: Dziczyzna

Jak kaczka to mam dobry przepis na pierś kaczki w pomarańczach Tylko przepisy samodzielnie przyrządzone czyli wypróbowane :o)

Odp: Dziczyzna

to ja pasuje :o) Mam głównie przepisy do mięska z dzika. Ptaszka to raczej polizać tylko można bo u takiego dzikiego same pierze i kości . Na pewno jakoś całego trzeba upiec. A co za ptaszek? Przepiórka? Kuropatwa?

Odp: Dziczyzna

odpowiem jako niedziewczyna :o) A co za dziczyzna? Mięso z dzika? Jaka cześć lub części?