Prowadzę blog smacznapyza.blogspot.com. Jestem kucharzem-amatorem, gotuję w domu dla rodziny i przyjaciół. Interesuję się mykologią czyli wszystkimi grzybami, nie tylko jadalnymi. Jestem członkiem Bractwa Grzybland i na portalu dla grzybolubów zajmuję się działem kulinarnym. Zapraszam na www.grzybland.pl , znajdziecie tam mnóstwo informacji o grzybach i przepisy na dania z grzybami, część z nich jest moich. Na innych portalach kulinarnych można mnie spotkać pod nickiem izeczka :-)

Odp: do "martaja"

dostałam kolejną wiadomość od "martaja"...

Co prawda nie wycofuje swojego oskarżenia, ale pisze, że zachowała się niestosownie bo była zdenerwowana więc przyjmuję to jako pewnego rodzaju odwołanie go i uważam sprawę za zamkniętą. Przynajmniej do czasu kolejnych takich oskarżeń bo pojawiają się co jakiś czas, szczególnie gdy nadepnę komuś na odcisk...

Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

czy tę uwagę mam potraktować jako upomnienie za złamanie regulaminu?

wiem, wiem, powinno być ładnie i kolorowo...ale ostatnio jakoś tak szaro, że i avatar wyblakł....

Odp: Odp: do "martaja"

Luna, pilnuj się! i gratulacje!

Odp: Odp: Odp: Odp: do "martaja"

Tit, być może, ale dlaczego użytkownik nie przedstawi swoich "dowodów"i milczy?
Ja nie chcę żeby mnie przepraszał - zależy mi tylko na wyjaśnieniu sprawy.

Odp: Odp: do "martaja"

przynajmniej kilkanaście moich przepisów ukazało się drukiem z różnych publikacjach, ale może jest jeszcze coś o czym nie wiem?
Niestety, "martaja" zamilkła...czyżby jednak nie miała nic do przedstawienia?

Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

kawusia, ale podaj, proszę link do przepisu o którym mówisz! a najlepiej także link do oryginału jeśli możesz

Odp: Galeria fotograficzna.

dobrze by było żeby pokazywane zdjęcia były Waszego/naszego autorstwa a nie ściągane z innych stron a poza tym dodawajcie, proszę, jakieś komentarze bo na niektórych ciężko rozpoznać co przedstawiają albo po prostu człowiek nie rozumie...

ten człowiek-matoł to ja, of kors!

Odp: Odp: Udzieć z kozy - jak przyrządzić? pilne!!!

Misiu, piszesz, że proponujesz...przyrządzałaś kozinę czy po prostu tak byś się do niej zabrała gdybyś ją miała? Wybacz, że się dopytuję, ale chciałabym wiedzieć

Odp: Odp: Menu na domówkę

nie masz racji - używa się tego koloru w reklamach bo jest wyrazisty a poza tym właśnie skoro rzekomo proszek usuwa plamę z buraków to jest najlepszy!

Życzę powodzenia w usuwaniu plam z barszczyku z ubrań albo obić tapicerskich - znam ten problem i przekonać się nie dam
Jest wiele dań, która można zaserwować zamiast barszczu czerwonego, choćby dobry żurek albo kwaśnica. Nie wspominając już nawet o bigosie czy węgierskim gulaszu...

Dziś Wigilia świąt Bożego Narodzenia w kościołach obrządków wschodnich

Wyznawcy prawosławia i innych obrządków wschodnich obchodzą święta Bożego Narodzenia w/g kalendarza juliańskiego - wypadają one 13 dni po świętach kościoła katolickiego. Dziś więc świętują Wigilię i we wszystkich cerkwiach wieczorem odprawia się uroczyste wieczernie.

W tradycji kościoła prawosławnego i grekotalickiego jest tradycja ścisłego, całkowitego postu w dzień wigilijny aż do wieczerzy i wielu wyznawców go przestrzega. Wieczerza wigilijna zaczyna się zwykle od kutii z pszenicy, maku i miodu. Już od pewnego czasu upowszechnia się zwyczaj uroczystego dzielenia prosfory, przaśnego, błogosławionego chleba przyniesionego z cerkwi. Później pojawia się na stole np. ryba; szczułok, czyli kompot z suszonych owoców, a na podgórskim południu Polski kisełycia - kisiel z owsa. W wielu regionach, szczególnie na białostoczczyźnie podaje się potrawy z grzybami a także placki smażone na oleju.

Wieczerza wigilijna składa się tradycyjnie z dwunastu dań. Na stole, zgodnie z tradycją, powinny się znaleźć: chleb - symbol pożywienia, czosnek - symbol zdrowia, sól - symbol obfitości oraz miód - symbol słodyczy (powodzenia) i postne potrawy.