Prowadzę blog smacznapyza.blogspot.com. Jestem kucharzem-amatorem, gotuję w domu dla rodziny i przyjaciół. Interesuję się mykologią czyli wszystkimi grzybami, nie tylko jadalnymi. Jestem członkiem Bractwa Grzybland i na portalu dla grzybolubów zajmuję się działem kulinarnym. Zapraszam na www.grzybland.pl , znajdziecie tam mnóstwo informacji o grzybach i przepisy na dania z grzybami, część z nich jest moich. Na innych portalach kulinarnych można mnie spotkać pod nickiem izeczka :-)

Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

bernika napisał(a): Heniu, Buniu najlepsze jest to ze ta pani dostala nagrode w konkursie Sos sojowy, mam podejrzenie ze ten przepis tez zostła skopiowany ale neistety brak mi dowodu mimo ze uparcie szukalam, chyba nie mm tej ulotki . inne jak ciasto zig-zap sciaga z innych stron i tylko przerabia opis. czemu jeszcze nikt jej nie usunał
Ano pytałam już o to, tzn. o ten nagrodzony przepis do którego było na dodatek dołączone zdjęcie innej potrawy - ponoć redakcja czeka na dosłanie przez autorkę drugiego zdjęcia w miejsce tego usuniętego - tymczasem koleżanka Agnieszka zamiast wziąć się za gotowanie przepisuje dalej....załamka po prostu!

Odp: Odp: Dekoracje potraw i półmisków

ale podpuszczasz! pokaż lepiej swoje torty to my się czegoś nauczymy

Odp: Odp: Co podajecie na Wigilię?

"Gdy wszyscy zjedli wtedy lamiemy sie oplatkiem..." - a to ciekawe, inaczej niż u nas - my łamiemy się opłatkiem zanim usiądziemy przy stole

Odp: Co podajecie na Wigilię?

Wigilia jest u Teściów, ale część potraw przygotowuję ja i zabieram...2 ulice dalej od kiedy jestem w tej rodzinie udało mi się wprowadzić barszczyk z uszkami - wcześniej jedli grzybową a właściwie jadły 2 osoby a reszta wcale....Towarzystwo jest też mało rybne, jak śledź to w occie albo w oleju i wymyślam co roku jakąś nową pozycję śledziową albo sałatkę ze śledziem - jedzą, ale zdecydowanie mniej

1.barszcz czerwony na zakwasie z uszkami - robię ja, sama
2. grzybowa na prawdziwkach z łazankami - robi Teściowa i właściwie nie wiadomo po co bo jedzą ją tylko 2 osoby...
3. pierogi z kapustą i grzybami - też robię ja - podawane są na dwa sposoby czyli z wody i smażone
4. karp smażony - oprawia Teść więc znalezienie ości graniczy z cudem, smaży Teściowa
5. śledź w zalewie octowej i do niego ziemniaki w mundurkach
6. śledź w oleju z cebulką
7.jakiś śledzik inny albo sałatka śledziowa czy z inną rybą, co roku staram się wymyślić innego - bo śledzie przygotowuję ja
8. jakaś rybka w galarecie - różnie, karp, pstrąg albo faszerowana....przygotowuje ta pani, która ma akurat wenę :-)
9. kompot wigilijny
10. kluski z makiem - robię ja - własnej roboty łazanki + mak z dużą ilością miodu, skórki pomarańczowej i bakalii...to smak dzieciństwa...
11. kapusta z grzybami, oczywiście ja
12. ciasta, ale tutaj nie trzymamy się sztywno - przeważnie piecze się na bazie drożdżowego więc jakiś makowiec albo jabłecznik z bakaliami...ciasteczka - w tym roku na pewno będą rugelach i kruche imbirowo-cynamonowe...

chyba wszystko...

Odp: awans

  • Forum: awans

Kwiatuszku, odrobinę cierpliwości! Zwykle nagrody za awanse są wysyłane w jednym czasie do wszystkich, którzy awansowali czyli na koniec miesiąca więc na pewno dostaniesz wiadomość z prośbą o podanie danych do wysyłki

Odp: Odp: co dzisiaj na obiad?

a u mnie łosoś na bani

Odp: Cześć

Cherry, bądźmy tolerancyjni

Odp: Mamy nowy konkurs S.O.S. do każdej potrawy!!

nie przekonałaś mnie, w/g mnie to była próba oszustwa a nie pomyłka i takie rzeczy powinny być ucinane jednym ruchem...ale to tylko moje zdanie
sorki, że w ogóle się wtrącam, ale chyba wszyscy wiedzą , że jestem cięta na oszustów...

Odp: Odp: Mamy nowy konkurs S.O.S. do każdej potrawy!!

Cherry, dlaczego? przecież nagrodę dostał przepis, który nijak się miał do zdjęcia?! zdjęcie bardzo słusznie usunięto, nie wiem czy zawstydziła się autorka czy zadziałał moderator, ale powinno się zdyskwalifikować użytkownika, który oszukuje a nie robi się tego - jak to wygląda?

Odp: Pomysł na słodką przekąskę

na kilka suszonych moreli i garść orzechów zawsze się skuszę