Jakie mięsa pieczecie na święta?

U nas zawsze na stole pojawia się pieczony schab nadziany genialnymi w smaku śliwkami. Zastanawiam się nad złamaniem tej tradycji i upieczeniu innego mięsa. I tu pojawia się pytanie jakie mięso wybrać? Będę wdzięczna za pomoc.

Szparagi

O tej porze roku a w zasadzie teraz pełno po sklepach szparagów. Są białe i zielone. Chciałabym zrobić zupę krem z tych warzyw. Które do tego celu będą najlepsze?

Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Jaką macie pogodę za oknem?

U nas wczoraj choć było pochmurno to było strasznie duszno. Za to dzisiaj piękna słoneczna pogoda, Gdyby nie chłodniejszy wiatr to byłaby masakra

Makaron udon

Co to jest makaron udon? Zauważyłam przepis z użyciem tego makaronu i szczerze mówiąc jeszcze się z nim nie spotkałam. Czym się taki makaron charakteryzuje?

Szparagi na parze

Jak długo robi się szparagi na parze? Nie chcę przesadzić

Ciasteczka owsiane

Potrzebuję przepis na pyszne delikatne z wierzchu chrupiące, a wewnątrz miękkie i puszyste ciasteczka owsiane. Ma ktoś może taki przepis?

Odp: Jaką macie pogodę za oknem?

U nas było pięknie. Słońce przypiekało i nie dało się długo w miejscu ustać. Spacer popołudniową porą był czystą przyjemnością. Nic tylko napawać się ciepłem, bo umyłam okna i pewnie będzie lało

Chrupka polewa

Potrzebuję zrobić chrupiącą polewę na muffinki. Macie pomysł jak zrobić taką polewę, która przy gryzieniu będzie "chrupała" jak polewa na lodach?

Odp: Sernik 5 mm

mocsłodkości napisał(a): Upiekłam sernik. Wszystko jak zawsze, ale. Jak zawsze jest jakieś ale. Wlałam na blachę masę z ponad 1 kg sera ( wiele razy tak robiłam i wszystko było ok). Serowa masa sięgała do 3/4 wysokości blachy. Przy pieczeniu zamiast urosnąć lub zostać na tym samym poziomie spadła. Po upieczeniu i wyjęciu ciasta okazało się, że więcej jest kruchego ciasta niż masy serowej. Ciasto wysokie na prawie 7 mm a masa serowa na 5 mm Co poszło nie tak? Co mogło się stać? Robiłam wszystko tak jak zawsze. Te same składniki, ten sam sposób przygotowania, piekarnik ten sam, nikt go nie otwierał przy pieczeniu ( sama byłam w domu), a ciasto wyglądało tak mizernie, że się popłakałam ze śmiechu i żalu, że tyle serca w nie włożyłam a wyszła taka klapa.

Stawiam na przewianie. Za szybko otwarty piekarnik i za szybko wyjęte ciasto. Ewentualnie może miałaś za duża blachę do ilości sera. Sernik zazwyczaj opada po upieczeniu i jeśli byłą za duża blacha to stało się tak jak się stało.

Odp: Guma do skakania

ciasteczka napisał(a): Przyznajcie się kto pamięta tą gumę? Kto skakał do upadłego i spędzał czas na świeżym powietrzu zamiast w czterech ścianach przed ekranem TV lub komputera? Moja córka wygrała taką gumę na odpuście. Szaleje z koleżankami z sąsiedztwa. Laptop i TV poszły w odstawkę. Nawet rolki tak nie cieszą jak ten kawałek gumy

Wspomnienia z dzieciństwa wracają Człowiek budził się rano i biegł do lasu, albo szalał po łąkach, a teraz dzieci wolą komputery i telewizory :/

Koło nas też dziewczynki skaczą Ostatnio nawet kilku chłopców próbowało Wyglądali genialnie skakali tak jakby się im nogi w kolanach nie zginały