Gotowanie zmienia świat , w moim robi rewolucje ...
Odp: Witam forumowiczów :)
- Forum: Witam forumowiczów :)
Dziekujemy ja juz powoli sie odnajduje wszedzie po trochu mysle ze bedzie fajnie
Witam forumowiczów :)
- Forum: Witam forumowiczów :)
Witam wszystkich forumowiczow. Mam na imie Monika i bardzo lubie gotowac i experymentowac w kuchni. Mam nadzieje ze bede mogła podzielic sie zarówno swoimi przepisami jak i podpatrzec cos od innych
Odp: Sposoby na cebule
- Forum: Sposoby na cebule
A to w sumie dziwne bo z tego co wiem sam odruch płaczu jest pobudzany chyba jakos przez nozdrza wiec ciekawe dlaczego soczewki pomagaja
Odp: masa cukrowa
- Forum: masa cukrowa
Co do przepisu ten mi sie sprawdzil :
800g cukru pudru
100g glukozy (w proszku lub w płynie; ja daję w proszku)
4 łyżeczki żelatyny
70ml wody
aromat
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje podgrzać ją razem z glukozą, ciągle mieszając, aż się rozpuści i powstanie jednolita konsystencja. (Należy uważać, aby płyn się nie zagotował. Jeśli się zagotuje, wyrzucić i zacząć od początku).
Gdy płyn przestygnie (ale nie całkowicie) dodawać po trochu cukru pudru, ciągle mieszając. (Może nie będzie konieczne dodanie całego cukru. Trzeba wyczuć moment, kiedy masa będzie odpowiednia. Dużo zależy od jakości cukru pudru). Można dodać parę kropelek aromatu, według uznania. Masę wyrabiać, aż będzie miała konsystencję plasteliny. (Masa na początku zagniatania strasznie się klei. To normalne, należy dalej zagniatać. Można pomóc sobie posypując ręce cukrem pudrem i zagniatając opuszkami palców).
Odp: masa cukrowa
- Forum: masa cukrowa
Masa cukrowa nie ejst trudna wbrew pozorom. Wieksozsc przepisow na internecie sie sprawdza. Trudniej jest ja odpowiednio wyrobic , rozwalkowac i nalozyc. Przy tortach okraglych czesto zawija sie albo jak jest cienko rozwalkowana pęka. Ale kwestia wprawy
Odp: Młode ziemniaki - obierać czy myć?
Swietny jest sposob ze zmywaczkiem . Uwielbiam je takie pieczone wtedy skorka jest lekko chrupiaca a w srodku lekkie i rozplywaja sie w ustach
Odp: Ulubione potrawy
- Forum: Ulubione potrawy
Zupa pomidorowa, gołąbki , bigos i spagetti
Odp: co zamiast ziemniaków?
- Forum: co zamiast ziemniaków?
Chyba bez sensu bylo by osobe ktora nie lubi ziemniakow do nich zmuszac. Jest tyle innych rzeczy jak wlansie ryz, kasze , kopytka itd
Odp: Ryżowy mini-problem
- Forum: Ryżowy mini-problem
Fajny temat. Sa tez do kupienia takie formy cos jak brzegi tortownicy. mozna fajne ksztalty na talerzu wyczarowac
Odp: zdobienie potraw
- Forum: zdobienie potraw
Potrawy ktore sa niesamowicie smaczne podane byle jak traca polowe swojej wartosci dlatego zawsze warto pomyslec jak fajnie cos podac