Gotowanie zmienia świat , w moim robi rewolucje ...

Odp: Witam forumowiczów :)

Dziekujemy ja juz powoli sie odnajduje wszedzie po trochu mysle ze bedzie fajnie

Witam forumowiczów :)

Witam wszystkich forumowiczow. Mam na imie Monika i bardzo lubie gotowac i experymentowac w kuchni. Mam nadzieje ze bede mogła podzielic sie zarówno swoimi przepisami jak i podpatrzec cos od innych

Odp: Sposoby na cebule

A to w sumie dziwne bo z tego co wiem sam odruch płaczu jest pobudzany chyba jakos przez nozdrza wiec ciekawe dlaczego soczewki pomagaja

Odp: masa cukrowa

Co do przepisu ten mi sie sprawdzil :

800g cukru pudru
100g glukozy (w proszku lub w płynie; ja daję w proszku)
4 łyżeczki żelatyny
70ml wody
aromat

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje podgrzać ją razem z glukozą, ciągle mieszając, aż się rozpuści i powstanie jednolita konsystencja. (Należy uważać, aby płyn się nie zagotował. Jeśli się zagotuje, wyrzucić i zacząć od początku).
Gdy płyn przestygnie (ale nie całkowicie) dodawać po trochu cukru pudru, ciągle mieszając. (Może nie będzie konieczne dodanie całego cukru. Trzeba wyczuć moment, kiedy masa będzie odpowiednia. Dużo zależy od jakości cukru pudru). Można dodać parę kropelek aromatu, według uznania. Masę wyrabiać, aż będzie miała konsystencję plasteliny. (Masa na początku zagniatania strasznie się klei. To normalne, należy dalej zagniatać. Można pomóc sobie posypując ręce cukrem pudrem i zagniatając opuszkami palców).

Odp: masa cukrowa

Masa cukrowa nie ejst trudna wbrew pozorom. Wieksozsc przepisow na internecie sie sprawdza. Trudniej jest ja odpowiednio wyrobic , rozwalkowac i nalozyc. Przy tortach okraglych czesto zawija sie albo jak jest cienko rozwalkowana pęka. Ale kwestia wprawy

Odp: Młode ziemniaki - obierać czy myć?

Swietny jest sposob ze zmywaczkiem . Uwielbiam je takie pieczone wtedy skorka jest lekko chrupiaca a w srodku lekkie i rozplywaja sie w ustach

Odp: Ulubione potrawy

Zupa pomidorowa, gołąbki , bigos i spagetti

Odp: co zamiast ziemniaków?

Chyba bez sensu bylo by osobe ktora nie lubi ziemniakow do nich zmuszac. Jest tyle innych rzeczy jak wlansie ryz, kasze , kopytka itd

Odp: Ryżowy mini-problem

Fajny temat. Sa tez do kupienia takie formy cos jak brzegi tortownicy. mozna fajne ksztalty na talerzu wyczarowac

Odp: zdobienie potraw

Potrawy ktore sa niesamowicie smaczne podane byle jak traca polowe swojej wartosci dlatego zawsze warto pomyslec jak fajnie cos podac