Gotowanie zmienia świat , w moim robi rewolucje ...

Odp: Pigwa

  • Forum: Pigwa

Nie sprawdzalam jeszcze ale ten przepis podobno jest dobry :

owoce umyć, wypestkować i pokroić w drobną kostkę
z cukru ugotować syrop z jak najmniejszą ilością wody.
owoce przełożyć do naczynia szklanego zalać ciepłym syropem.
Po wystudzeniu wlewać powoli rozcieńczony przegotowaną wodą spirytus.

nalewka ta powinna stać kilka miesięcy, im dłużej tym smak wyborniejszy i kolor coraz bardziej bursztynowy. Ja zlewam ją po pół roku, do owoców dolewam szklankę czystej wódki, po kilku dniach cedzę przez filtr do kawy i wlewam do nalewki.

Taka nalewka ma niepowtarzalny smak i aromat. Im dłużej stoi tym lepszy. Jest nieporównywalna do takiej robionej tylko z soku z pigwy i spirytusu

Odp: Vatra

  • Forum: Vatra

A z jaka wkladka jest ta herbatka?

Odp: Odp: Niedyskretne pytanie :)

Bahus napisał(a): Tylko czysta duszy (i ciała) nie plami....i jak tu nie wierzyć w stare powiedzonka?


Genialnie skwitowane

Odp: Napoje

  • Forum: Napoje

Picie wody jest zdrowsze niz tych wszystkich sztucznie barwionych napoi ale to nie znaczy ze stracimy od tego duzo na wadze.

Odp: Odp: Słodycze-co lubicie?

Sarenka napisał(a): Kupione nie smakują mi, bo czuję jakąś sztuczność. Wyjątkiem jest makowiec z zaprzyjaźnionej cukierni.


Pewnie przez proch jaki teraz daj do wszystkiego co tylko sie da

Odp: Czy znasz się na kawie?

Nie pijam kawy ale chetnie dowiedzialabym sie takich ciekawostek szkoda ze temat lekko upadl

Odp: Problem z wyborem lodówki

Duuuzy zamrazalnik i energooszczedna. Reszta to juz tylko kwestie wygladu i wysokosci no i koszta

Odp: Tort w kształcie piłki:)

Ciekawi mnie czy to naokolo to bita smietana czy jakis krem?

Odp: Tort urodzinowy

To i ja sie pochwale