Studentka malarstwa. Kuchnia to moje środowisko naturalne:)
Można mnie jeszcze spotkać na innym profilu pod innym nickiem jambalaya. Wszystkie zdjęcia przepisów oraz na forum są mojego autorstwa.
Zapraszam na bloga www.paletasmaku.blogspot.com oraz fanpage Paleta Smaku na facebooku
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
dzis na obiad caponata - gulasz sycylijski z bakłażanem . Inspirowany przepisem z książki Jamiego Olivera. Dodałam jeszcze chili, karczochy z zalewy i kawałek paprykowej węgierskiej kiełbasy chorizo, a zrezygnowałam z migdałów, które były w oryginalnym przepisie.
Odp: Chwalimy się;
- Forum: Chwalimy się;
do mnie filiżanki jeszcze nie dotarły
Eli gratuluję ksiązka fajna, cieszę się, że tam jestem
współpraca makaronowa przy jej tworzeniu była bardzo fajna
Ja własnie dostałam zaproszenie na warsztaty kulinarne Kuchnia Rosyjska. w Akademii Kurta Schellera, ktos jeszcze się wybiera?
Odp: Ile płacicie za truskawki?
- Forum: Ile płacicie za truskawki?
u nas 6 zł, piekne krajowe. ale sa i takie po 7 . Dyzy wybór, kupujemy te najladniejsze o intensywnym zapachu, ze sprawdzonego źródla z dodatkiem ostatnich, wyszly pyszne serniczki z ricottą
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
u mnie dziś gorący dzień... i smak dzieciństwa szybki obiad, który zazwyczaj jadalismy w piątki. Śledź w śmietanie z cebula i jablkiem. Do tego ziemniaki w mundurkach - mamy sezon wiec młode i pyszne. Tata zazwyczaj robił ze słonego śledzia. Mnie bylo wszystko jedno czy słony czy kwaśny, do momentu gdy śledź był za słony,
Od tej pory bardziej smakuje mi ten kwaśny
Odp: Szparagowo mi...
- Forum: Szparagowo mi...
A ja widziałam w sobotę szpragagową porażkę. strasznie długie i mega cienkie szparagi białe w pęczkach, po obraniu z wlokien chyba by nic ze szparaga nie zostało - koszt? 2 zł. a ostatnio byly za 3.5 Babka trzymala je w dodatku na sloncu, nie w wodzie tylko na jakiejs folii, W dodatku mialy jakies takie fioletowe glowki:// Ja bym takich szparagów nie kupiła, ale byli i tacy ktorzy kupowali
Odp: PROSZONY OBIAD- MENU :)
- Forum: PROSZONY OBIAD- MENU :)
a z czym ta zapiekanka będzie?
Dla mnie zapiekanka jest zazwyczaj jednym konkretnym daniem, i wtedy można by zrobić ją z kurczakiem, serem, papryką...
Ostatnio jak miałam zapowiedziany obiad mięsny (na obiedzie bylo 3 zglodnialych chlopakow i kolezanka), chciałam, aby kazdy mial wybor, nie narzekał i by przypakiem nie zabraklo, Zrobilam mieso w dwóch wersjach, dwie wersje dodatków - ryż z przyprawami i pieczone ziemniaki z ziołami. A na poczekanie paski warzyw do zjedzenia z sosem czosnkowo-ziolowym na zimno (ktory potem pasowal tez do miesa i ziemniaków) oraz chlebek naan, ale to mogą byc tez grzanki - które też sa dobrym dodatkiem do mięsa z sosem.
Nie wiem czy Twoi goście patrzą na to czy cos jest lekkie, czy kieruja sie smakiem i mila atmosfera, bez wzgledu na kaorie, ale można przy Twoim obiedzie skorzystac też z sezonowych produktów, np młode ziemniaki (podgotowane, podpieczone), może z jakimś ziołowym twarożkiem?
Goście muszą mieć jeszcze miejsce na deser, a pomysl z muffinkami zawsze sie sprawdza Do musu z jabłek (jak ja ostatnio do kompotu) można dodać też rabarbar
Odp: Porady- podpowiedzi na kryzys
swietny pomysł na 3 pyszne obiady. Nie wiedziałałabym co wybrać najpierwale chyba rosół, bo tak samo jak domowe pierogi "chodzi" za mną juz od jakiegoś tygodnia
A sposobów na przygootwanie żeberek z wywaru jest dużo, w weekend mozna je także zabejcować i zgrillować, prawda?
Podsumowując- jak zwykle pysznie i za małe pieniądze. I do tego nie monotonnie.
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
u mnie cukinia faszerowana, zapiekana z mielonym mięsem, papryka, kaparkami, z malinowymi pomidorkami, mozzarellą i świeżą bazylią
Odp: Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Pyza napisał(a): fajny ten szczaw - bardzo dekoracyjne listki - ciekawe czy to można gdzieś kupić...
pierwszy raz sie z takim spotkalam.. a informacje znalazlam na allegro. bo wyszukując w necie szczaw wyskakiwaly mi tylko te tradycyjne liscie. spróbowałam jako ozdobny i znalazlam taki podobny wizerunkowo, okazalo sie ze listki sa jadalne... a wygląda jak botwinka Tam gdzie kupowalam bylo wszystko
lawenda, estragon, lubczyk, kilka rodzajów miety i tymianku, bazylia czerwona i cytrynowa, a takze kminek i trawa cytrynowa
Za doniczkę - obfitą - zapłaciłam 6 zł.
Odp: Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Pyza napisał(a): a rolada z udźca indyka może być? do tego sałata rzymska ze szpinakiem, pomidorkami i mozarellą
pycha.. rolada wygląda bosko, wlaśnie podziwiamy salatka podobnie.
U mnie dzis na szybko. kielbasa tucholska z grilla a pod koniec posmarowana sosem Tao Tao chili z czosnkiem, oraz posypana zielona czubricą. Do tego grzanki z fajnego pszennego chleba z dziuramI i prosta salatka z salaty karbowanej, dresing miodowy z octem jabłkowo-zurawinowy, czerwonej cebuli, malinowych pomidorkow, ogorka i ozdobnych listków szczawiu.. ktory dorwalam w ogródku ziołowym, na toruńskiej starówce podczas dzisiejszego Śniadania na trawie
super akcja, fajnie ze starowka przeksztalca sie raz w roku w trawiaste pole piknikowe
myslalam ze ten szczaw nie jest jadalny, ale jest piekny. Doczytalam ze moze przetrwac nawet -20 stopniowe mrozy, szybko sie rozrasta a listki sa jadalne