Studentka malarstwa. Kuchnia to moje środowisko naturalne:)
Można mnie jeszcze spotkać na innym profilu pod innym nickiem jambalaya. Wszystkie zdjęcia przepisów oraz na forum są mojego autorstwa.
Zapraszam na bloga www.paletasmaku.blogspot.com oraz fanpage Paleta Smaku na facebooku
Odp: Odp: Porady- podpowiedzi na kryzys
Babciagramolka napisał(a): Dorzucasz koło mięsa ? Mam hurtowo rzodkiewki a jutro chcę piec udziec z indyka - nada się ?
Mnie smak pieczonej rzodkiewki w sosie wytworzonym podczas pieczenia miesa, bardzo odpowiada Tym bardziej, że jak piszesz masz dużo polecam. W jakiejś gazecie restauracyjnej, widzialam też pieczeń faszerowaną bialymi rzodkiewkami.
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Dzis na obiadek.. "zielone" curry z krewetkami, rybą (morszczuk) i zielonymi warzywami-brokul, szparagi, cukiniadodalam tez żółtą pastę curry (bo zielonej nie mialam), mala papryczke chili, młoda cebulke ze szczypiorem, czosnek, trawe cytrynowa, imbir, bazylie, kolndrę, limonkę, czosnek , pistacje, mleczko kokosowe, sól cytrynowa... A do tego ryż.. chociaż bardzo dobrze smakuje z płaskimi chlebkami, np naan, pita, czy takie drożdżowe jak na ciasto od pizzynawet bardziej lubię z chlebkiem bedzie przepis wklejony
Odp: Odp: Porady- podpowiedzi na kryzys
Babciagramolka napisał(a): Dziś podpowiedzi oszczędnościowe dotyczące rzodkiewki. Często mam w sezonie problem rzodkiewkowy tzn. dostaję hurtowo od znajomych posiadających działki rzodkiweki w ilościach których nie sposób przejeść . Biorę mimo to każda ilość ( pazerna jestem ) .A potem robię
-Rzodkiewki marynowane z miodem
-Mrożę osobno rzodkiewki , osobno listki od rzodkiewek ( robię z nich np zimową botwinkę -Zimowa zwariowana botwinka , dodaję pokrojone rzodkiewki do zup jarzynowych )
-Robię z rzodkiewek jarzynkę ( dzis wstawiam przepis ,,Rzodkiewkowa jarzynka ,, - z mrożonej też można robić )
- Gotuję tak jak kalarepkę i polewam masłem z bułką tartą
Można robić kombinacje jarzynek: marchewka z rzodkiewką , kalarepka z rzodkiewką , gotowana rzodkiewka z groszkiem lub kukurydzą .
W każdym razie - jak macie nadmiar rzodkiewki to mroźcie ile sie da - w zimie jak znalazł .
Bardzo fajne opcje. Ja wykorzystywalam rzodkiewki. nawet te juz mniej jędrne i twarde do pieczonych mięs, np pieczonej w calosci poledwiczki z pistacjami.. i to byla pychota
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
i burgery krok po kroku
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
a oto zupka i burgery grillowane z dodatkiem świeżych ziół. Burger w nieco innym wydaniu - w grahamce z maslem orzechowym, płatkami gillowanego boczku i konfiturą z borówki
Odp: Botwina czy boćwina?
- Forum: Botwina czy boćwina?
ja jestem za botwiną
Odp: Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Babciagramolka napisał(a): Wiosenne - ,, leniwe ,, - szybkie danie . Robiłam na wyczucie bo nigdy nie spotkałam się z czymś podobnym ale wydawało mi się ,że będzie pasować smakowo . A że i makaron i szparagi lubię to bardzo nam smakowało .Ważne by makaron był al dente . Cały smaczek w sosiku utartym z surowego żółtka z oliwą ( tu niestety musi być oliwa nie da sie z olejem ) i sokiem z cytryny . Na to nutka koperku . Mniam- polecam. Przepis wstawiłam pod nazwą ,, Szparagi na Farfale "
Buniu, piękne i pomysłowe. Tylko kolorów w jednym daniu.. i mój ulubiony kształt makaronu Fajny sosik ja resztę szparagów dodam dziś do zupy cebulowo-ziemniaczanej
Odp: Odp: Chwalimy się;
- Forum: Chwalimy się;
luna19 napisał(a): cd
ja juz widziałam te zdjecia Super, pysznie, apetycznie - zazdroszczę
ja sie pochwalę, że wygrałam 15 litrów... oleju Wielkopolskiego w sensie 15 butelek po 1 l a także dostałam nowe książki : potrawy z grilla, kuchnia rosyjska i Pasta & Co., która jest genialna, sa przepisy jak zrobic domowe makarony: garganelli, ciasto na lasagne, tortelloni, anolini... oraz podstawowe sosy, np sycylijski, pomidorowy, pesto czy all'amatriciana a wewnatrz? prawie 200 przepisow na makarony ktorych nazw czasem nie moge wypowiedziec, o ktorych nie slyszalam podzial na przepisy z makaronu suszonego, na swieze kluski domowe, pierozki, amkarony zapiekane, salatki z makaronu i makarony oraz peirozki w zupach. Piekne zdjecia do tego... kuchnia wloska to jedna z moich naj, a nawet ulubiona, wiec jestem wzniebowzieta kolejna makaronowa ksiazka pelna inspiracji do kolekcji.
Odp: Odp: Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
margolata napisał(a): luna napisał(a): Obiadek juz gotowy (oszukane golabki), teraz zmykam do corki i wnusi
Hahaha Luno ja dziś mam gołąbkowy przekładaniec-zapiekaniec chyba smaki mamy podobne na dziś
wygląda apetycznie uwielbia gołąbki w każdej postaci i taki fusion mi odpowiada
u mnie wczoraj byla mega szybka tarta ze szparagami, szynką i kozim serem na ciscie francuskim
Odp: Chwalimy się;
- Forum: Chwalimy się;
chcę się pochwalić szparagami.. Mam na ryneczku mega-moc wyboru ale i tak wybieram u jednego sprzedawcy, który.. sprzedaje mi je taniejmówi , że chyba zorganizuje terminal do kart platniczych, bo zazwyczaj mam ograniczona gotówke i kupuje mniej niz bym chciala. ale szparagi są przednie, zawsze ogromny wybor pęczków. male za 3.50 lub duze po 7 zł. Duzy peczek wazy 800 g, wiec jestem zadowolona. Poza tym w zadnym sezonie nie kupowalam az tak czesto szparagow.. a teraz czuje jakby byly caly czas.. a na ryneczku jestem prawie codzienniesezon trwa w najepsze wiec korzystami przechodzac przez rynek.. nei am opcji by wyjsc nawet bez malego pęczka