Masz rację . Wiele osób nie daje się przekonać , że oszczędne gotowanie nie polega na kupowaniu najtańszych produktów a na nie marnowaniu tych dobrych .No i jak zwykle - trzeba podchodzic do wszystkiego z pasją to nie będzie trudno poświęcić trochę czasu na ,, pichcenie ,,
swietny pomysł na 3 pyszne obiady. Nie wiedziałałabym co wybrać najpierwale chyba rosół, bo tak samo jak domowe pierogi "chodzi" za mną juz od jakiegoś tygodnia A sposobów na przygootwanie żeberek z wywaru jest dużo, w weekend mozna je także zabejcować i zgrillować, prawda? Podsumowując- jak zwykle pysznie i za małe pieniądze. I do tego nie monotonnie.
Dziś robiłam takie oszczędnościowe danie .
Oto moja propozycja ( na 3 osoby ) :- bazowy przepis to ,, Mini pierożki w złotym bulionie"
-Gotujemy bulion z żeberek i kurczaka z włoszczyzną
-3/4 z ugotowanych żeberek panierujemy i smażymy na rumiano ( + ziemniaki + jakaś surówka )
-3/4 ugotowanego mięsa z kurczaka robimy w cytrynowej potrawce z 1/3 wywaru ( + ryż + surówka )
-z 1/4 żeberek i 1/4 kurczaka z wywaru i mąki robimy pierogi i podajemy w reszcie bulionu
-z warzyw robimy sałatkę
Wszystkie produkty razem kosztują około 20 zł . Z tego są 3 obiady dla 3 osób i sałatka . Czyli obiad jakieś 6 zł ( porcja 2 zł ) .
Jedno gotowanie - potem tylko doszykować surówkę , ziemniaki lub ryż .Jedno stanie w kuchni ( i to nie za długo bo przecież rosół sam się gotuje ) .
Dorzucasz koło mięsa ? Mam hurtowo rzodkiewki a jutro chcę piec udziec z indyka - nada się ?
Mnie smak pieczonej rzodkiewki w sosie wytworzonym podczas pieczenia miesa, bardzo odpowiada Tym bardziej, że jak piszesz masz dużo polecam. W jakiejś gazecie restauracyjnej, widzialam też pieczeń faszerowaną bialymi rzodkiewkami.
Dziś podpowiedzi oszczędnościowe dotyczące rzodkiewki. Często mam w sezonie problem rzodkiewkowy tzn. dostaję hurtowo od znajomych posiadających działki rzodkiweki w ilościach których nie sposób przejeść . Biorę mimo to każda ilość ( pazerna jestem ) .A potem robię
-Rzodkiewki marynowane z miodem
-Mrożę osobno rzodkiewki , osobno listki od rzodkiewek ( robię z nich np zimową botwinkę -Zimowa zwariowana botwinka , dodaję pokrojone rzodkiewki do zup jarzynowych )
-Robię z rzodkiewek jarzynkę ( dzis wstawiam przepis ,,Rzodkiewkowa jarzynka ,, - z mrożonej też można robić )
- Gotuję tak jak kalarepkę i polewam masłem z bułką tartą
Można robić kombinacje jarzynek: marchewka z rzodkiewką , kalarepka z rzodkiewką , gotowana rzodkiewka z groszkiem lub kukurydzą .
W każdym razie - jak macie nadmiar rzodkiewki to mroźcie ile sie da - w zimie jak znalazł .
Bardzo fajne opcje. Ja wykorzystywalam rzodkiewki. nawet te juz mniej jędrne i twarde do pieczonych mięs, np pieczonej w calosci poledwiczki z pistacjami.. i to byla pychota
Staram się wykorzystywać to, co pozostaje z gotowania np. z resztki zupy pieczarkowej zrobiłam sos. Jeśli z kolei zostaje mi sos lub makaron z obiadu, to dodaję wędlinkę i jakieś warzywka i w sam raz co nieco dla męża do kanapek do pracy
Chleb pieczemy sami, często robię sałatki, surówki lub zdrowe, bo domowe odpowiedniki jedzenia typu "fastfood" zamiast kupować gotowe. Jeśli zostaje mi bulion z gotowania na parze, robię z niego sos lub jest małą przystawką przed obiadem z dodatkiem warzyw i makaronu oczywiście
Czasem wymyślam jakieś proste danie lub deser, z małej ilości składników, nie zawsze musi być na bogato - przepisy dodaję na bieżąco na swym profilu.
Przed udaniem się na zakupy (robimy raz na tydzień lub raz na 2 tygodnie), najpierw zastanawiam sie nad obiadami, a gdy mam już wytypowane, wtedy dopiero spisuję listę zakupów. W ten sposób, po dodaniu do listy przegryzek i dodatkowych rzeczy z innych działów (chemiczny, kosmetyczny), mam obraz sytuacji i wiem po co wchodzę do sklepu.
Dodatkowo przeglądam oferty promocyjne ulubionych sklepów i w ten sposób wiem gdzie w tym tygodniu lepiej kupić np. jogurty, a gdzie ciasteczka. Polecam takie przygotowanie na weekend i kolejny tydzień
zmieniono 1 raz (ostatnio 27 maj 2011 12:43 przez aniolek27)
Dziś podpowiedzi oszczędnościowe dotyczące rzodkiewki. Często mam w sezonie problem rzodkiewkowy tzn. dostaję hurtowo od znajomych posiadających działki rzodkiweki w ilościach których nie sposób przejeść . Biorę mimo to każda ilość ( pazerna jestem ) .A potem robię
-Rzodkiewki marynowane z miodem
-Mrożę osobno rzodkiewki , osobno listki od rzodkiewek ( robię z nich np zimową botwinkę -Zimowa zwariowana botwinka , dodaję pokrojone rzodkiewki do zup jarzynowych )
-Robię z rzodkiewek jarzynkę ( dzis wstawiam przepis ,,Rzodkiewkowa jarzynka ,, - z mrożonej też można robić )
- Gotuję tak jak kalarepkę i polewam masłem z bułką tartą
Można robić kombinacje jarzynek: marchewka z rzodkiewką , kalarepka z rzodkiewką , gotowana rzodkiewka z groszkiem lub kukurydzą .
W każdym razie - jak macie nadmiar rzodkiewki to mroźcie ile sie da - w zimie jak znalazł .
Robiłam wczoraj ,,Faszerowane papryki na grzybowo ,, - zostało mi wywaru z duszenia papryk ( na części zrobiłam sos ) .Wykorzystałam go do zrobienia ,,Zupy po paprykowej ,, .
W sumie to chodzi mi o to by podpowiedzieć , że gotując pulpety , warzywa duszone itp nie musimy marnowac wywaru . Doskonale nadaje się na zupę .W tym przypadku okazało się , że smaki tak się fantastycznie zgrały , że będę ta zupkę robić specjalnie .
Porady- podpowiedzi na kryzys
Obserwuj wątekOdp: Porady- podpowiedzi na kryzys
Babciagramolka
Odp: Porady- podpowiedzi na kryzys
thegrooba
Odp: Porady- podpowiedzi na kryzys
Babciagramolka
Oto moja propozycja ( na 3 osoby ) :- bazowy przepis to ,, Mini pierożki w złotym bulionie"
-Gotujemy bulion z żeberek i kurczaka z włoszczyzną
-3/4 z ugotowanych żeberek panierujemy i smażymy na rumiano ( + ziemniaki + jakaś surówka )
-3/4 ugotowanego mięsa z kurczaka robimy w cytrynowej potrawce z 1/3 wywaru ( + ryż + surówka )
-z 1/4 żeberek i 1/4 kurczaka z wywaru i mąki robimy pierogi i podajemy w reszcie bulionu
-z warzyw robimy sałatkę
Wszystkie produkty razem kosztują około 20 zł . Z tego są 3 obiady dla 3 osób i sałatka . Czyli obiad jakieś 6 zł ( porcja 2 zł ) .
Jedno gotowanie - potem tylko doszykować surówkę , ziemniaki lub ryż .Jedno stanie w kuchni ( i to nie za długo bo przecież rosół sam się gotuje ) .
Odp: Odp: Porady- podpowiedzi na kryzys
thegrooba
Mnie smak pieczonej rzodkiewki w sosie wytworzonym podczas pieczenia miesa, bardzo odpowiada Tym bardziej, że jak piszesz masz dużo polecam. W jakiejś gazecie restauracyjnej, widzialam też pieczeń faszerowaną bialymi rzodkiewkami.
Odp: Porady- podpowiedzi na kryzys
Babciagramolka
Odp: Odp: Porady- podpowiedzi na kryzys
thegrooba
Bardzo fajne opcje. Ja wykorzystywalam rzodkiewki. nawet te juz mniej jędrne i twarde do pieczonych mięs, np pieczonej w calosci poledwiczki z pistacjami.. i to byla pychota
Odp: Porady- podpowiedzi na kryzys
aniolek27
Chleb pieczemy sami, często robię sałatki, surówki lub zdrowe, bo domowe odpowiedniki jedzenia typu "fastfood" zamiast kupować gotowe. Jeśli zostaje mi bulion z gotowania na parze, robię z niego sos lub jest małą przystawką przed obiadem z dodatkiem warzyw i makaronu oczywiście
Czasem wymyślam jakieś proste danie lub deser, z małej ilości składników, nie zawsze musi być na bogato - przepisy dodaję na bieżąco na swym profilu.
Przed udaniem się na zakupy (robimy raz na tydzień lub raz na 2 tygodnie), najpierw zastanawiam sie nad obiadami, a gdy mam już wytypowane, wtedy dopiero spisuję listę zakupów. W ten sposób, po dodaniu do listy przegryzek i dodatkowych rzeczy z innych działów (chemiczny, kosmetyczny), mam obraz sytuacji i wiem po co wchodzę do sklepu.
Dodatkowo przeglądam oferty promocyjne ulubionych sklepów i w ten sposób wiem gdzie w tym tygodniu lepiej kupić np. jogurty, a gdzie ciasteczka. Polecam takie przygotowanie na weekend i kolejny tydzień
Odp: Porady- podpowiedzi na kryzys
Babciagramolka
-Rzodkiewki marynowane z miodem
-Mrożę osobno rzodkiewki , osobno listki od rzodkiewek ( robię z nich np zimową botwinkę -Zimowa zwariowana botwinka , dodaję pokrojone rzodkiewki do zup jarzynowych )
-Robię z rzodkiewek jarzynkę ( dzis wstawiam przepis ,,Rzodkiewkowa jarzynka ,, - z mrożonej też można robić )
- Gotuję tak jak kalarepkę i polewam masłem z bułką tartą
Można robić kombinacje jarzynek: marchewka z rzodkiewką , kalarepka z rzodkiewką , gotowana rzodkiewka z groszkiem lub kukurydzą .
W każdym razie - jak macie nadmiar rzodkiewki to mroźcie ile sie da - w zimie jak znalazł .
Odp: Porady- podpowiedzi na kryzys
Henia
Odp: Porady- podpowiedzi na kryzys
Babciagramolka
W sumie to chodzi mi o to by podpowiedzieć , że gotując pulpety , warzywa duszone itp nie musimy marnowac wywaru . Doskonale nadaje się na zupę .W tym przypadku okazało się , że smaki tak się fantastycznie zgrały , że będę ta zupkę robić specjalnie .