Odp: Owoce

  • Forum: Owoce

Domowe dżemy, kompoty, soki, powidła - pycha. Nie wyobrażam sobie, żeby nie robić żadnych zapasów z owoców sezonowych. Maliny, truskawki i jagody często mrożę, są świetne do ciast, owocowych sosów do lodów i naleśników oraz do galaretki z owocami. Po wrzuceniu zamrożonych malin galaretka znacznie szybciej tężeje.

Odp: Czego nie weźmiecie do ust?

Nie mogłabym zjeść owoców morza, skorupiaków, owadów, węża ani zwierząt zwykle trzymanych jako domowe. Na samą myśl o ośmiorniczkach, krewetkach czy pieczonej śwince morskie aż mnie odrzuca.

Odp: Przyprawy

Papryk słodka i ostra, zioła prowansalskie, niekoniecznie wszystkie razem, ale przede wszystkim , imbir, kminek, pieprz, także ziołowy. Liście laurowe, ziele angielskie, koperek, cynamon, wanilia. Tyle wystarczy do większości potraw, które robię na co dzień.

Odp: Jakie mieso na diecie?

Jestem za lekkim, chudym mięsem. Kurczak, indyk, królik. Porcja innego mięsa od czasu do czasu na pewno nie zaszkodzi, pod warunkiem że nie jest to tłusta golonka albo podobne mięso. W swojej diecie staram się nie przesadzać żadną stronę.

Odp: Witam!

  • Forum: Witam!

Cześć, Deserze Życzę ciekawego pobytu na forum i znalezienia mnóstwa kulinarnych inspiracji!