Odp: Z czego frytki?

Ostatnio próbowałam frytek z marchewki robionych we frytownicy, w takiej temperaturze jak frytki. Wyszły pyszne, ale bardzo miękkie. Macie jakiś sprawdzony sposób na bardziej chrupie frytki marchewkowe? Inna temperatura we frytownicy albo smażenie na patelni?

Odp: Masło orzechowe

Te przepisy na domowe masło wyglądają nieźle, muszę kiedyś je wypróbować. Do tej pory jadłam tylko masło orzechowe ze sklepu i chociaż same orzechy lubię, to masło mi nie smakowało. Może domowe będzie lepsze.

Odp: Co z pieczarek?

Bardzo lubię pieczarki z zapiekankach ziemniaczanych i jako dodatek do farszu do pierogów albo jajek, ale marynowane też są pyszne.

Odp: Owoce ze słoików

Z wiśni czy jabłek z kompotu można zrobić pyszną owocową zupę. Ja takie owoce dodaję do warstwowych galaretek, bardzo ładnie wyglądają.

Odp: Przyprawy

Zapomniałam o kolorowym pieprzu, który po zmieleniu jest świetny do domowego schabu na zimno i pieczonego boczku. A wrzucony w całości do potraw wygląda trochę dekoracyjnie

Odp: Owoce suszone i kandyzowane

Bardzo lubię suszone i kandyzowane owoce - żurawinę, śliwki, morele, ananasa, papaję. Są świetnym dodatkiem do płatków bez cukru. Żurawinę dodaję do niektórych deserów z jabłkami i do... schabowych z suszonymi pomidorami i serem, a śliwki do pieczeni i pasztetów. Zwykle kupuję gotowe owoce, ale w tym roku planuję sama suszyć śliwki.

Odp: Czekolada

Uwielbiam czekoladę w ciastach i muffinkach. Praliny dopiero przede mną, ale może już niedługo... Skoro potrafię zrobić ganache, to od niego tylko krok do pralinek, jak już znajdę odpowiednie dodatki.
Nie przepadam za gorzką czekoladą solo, ale jest świetna do ciasteczek, bo dzięki niej nie są zbyt słodkie, a są pyszne i czekoladowe.

Odp: Sypki ryż

Najtańszy i byle jaki ryż zawsze się skleja, nie spotkałam się jeszcze z takim, który by tego nie robił. Wolę kupować paraboiled lub nieco droższy ryż i gotować go nieco krócej niż podano na opakowaniu, a po ugotowaniu przelać zimną wodą. Nie wystudzi się zbyt mocno, a będzie wyglądał znacznie bardziej apetycznie niż posklejana i rozgotowana breja,

Odp: Rozmarn

Kwiaty rozmarynu służą do doprawiania i dekoracji potraw, jak najbardziej są jadalne. Widziałam kiedyś przepis na szparagi z kwiatami rozmarynu duszonymi w maśle. Wyglądało to na proste i smaczne danie

Odp: Napoje gazowane

Gazowane napoje wypłukują składniki mineralne. Najgorsze są słodkie napoje, szczególnie cola i pepsi - gdyby w szklance wody rozpuścić tyle cukru, ile jest w jednej puszce, nikt by tego nie dał rady wypić, a niektórzy nie wyobrażają sobie dnia bez butelki coli... Polecam przestawić się na soki owocowe (nie napoje) i wodę mineralną, zamiast szkodzić sobie regularnie pijąc takie świństwa.