Joanna19

Joanna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 440]

Lukier mleczny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przepyszny i łatwy w przygotowaniu lukier. Zawiera tylko trzy składniki, a mimo to ma oryginalny smak. Sprawdzi się do różnego rodzaju ciast

Lukier mleczny

Składniki:

Lukier mleczny

 

  • 250 g cukru w kryształkach
  • 100 ml mleka
  • 20 ml rumu

Sposób przygotowania:

Lukier mleczny
Do dużego rondla wlewamy mleko i gotujemy na wolnym ogniu. Następnie wsypujemy do niego niego powoli cukier. Gotujemy i mieszamy aż zgęstnieje. Mieszamy i uważamy aby się nie przypalił. Gdy już się zagotuje ucieramy szybkimi ruchami aż masa będzie całkiem gęsta.Odstawiamy. Przed samym lukrowaniem ciasta dodajemy rum i mieszamy lekko podgrzewając. Lukier idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju cist i tortów.