dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Lukrowane pierniczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 100
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowanie takich lukrowanych pierniczków to świetna zabawa dla dzieci. Polecam sporządzać je z swoimi pociechami.

Lukrowane pierniczki

Składniki:

Lukrowane pierniczki

Przepis na ciastka

  • 1/2 szkl miodu
  • 1/3 szkl cukru
  • 1 łyż przyprawy do piernika
  • 1/2 kostki masła
  • 1 jajko
  • 1 łyż kakao
  • 1/2 kg mąki
  • 1/2 łyżeczki sody

Lukier:

  • 1 szkl cukru pudru
  • 2 łyż gorącej wody
  • barwniki spożywcze
  • dekoracje spożywcze

Sposób przygotowania:

Lukrowane pierniczki

Krok 1:

Lukrowane pierniczki
W rondlu rozpuszczamy tłuszcz z miodem, cukrem i przyprawą.

Do rondla wlewamy miód, dodajemy cukier, masło, przyprawę do piernika i kakao.

Całość rozpuszczamy i studzimy.

Krok 2:

Lukrowane pierniczki
Do mąki wlewamy rozpuszccone składniki i zagniaatamy ciasto.

Mąkę mieszamy z sodą. Wlewamy rozpuszczone masło z miodem i przyprawami.

Zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i schładzamy w lodówce przez 30 minut.

Krok 3:

Lukrowane pierniczki
Ciasteczka układamy na blasze i pieczemy ok 10 minut.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na grubość ok 1/2 cm. Wycinamy ciastka i pieczemy ok 10 minut w 180 stopniach. Upieczone ciastka studzimy.

Cukier puder mieszamy z wodą, dzielimy na części i do każdej dodajemy odrobinę barwnika, aż uzyskamy pożądany kolor. Każde ciastko smarujemy lukrem i dekorujemy wedle uznania.

Smacznego!