Sposób przygotowania:
Lukrowane pierniczki przekładane marmoladą
1. Miód, cukier, masło, kakao i przyprawę do piernika przekładamy do garnka, zagotowujemy i studzimy.
2. Do mąki dodajemy jajka, sodę, olej i wystudzone składniki, następnie zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
3. Po tym czasie ciasto wałkujemy dość cienko na posypanej mąką pszenną stolnicy, układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone pierniczki studzimy.
4. Następnie pierniczki smarujemy marmoladą i sklejamy.
5. Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem ( cukier dodajemy stopniowo ), aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję. Lukier mieszamy z dowolnymi kolorami barwników. 6. Przełożone pierniczki dekorujemy lukrem i odstawiamy do zastygnięcia lukru.
Rady: Ilość cukru zależy od tego jak duże mamy białko.
2. Do mąki dodajemy jajka, sodę, olej i wystudzone składniki, następnie zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
3. Po tym czasie ciasto wałkujemy dość cienko na posypanej mąką pszenną stolnicy, układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone pierniczki studzimy.
4. Następnie pierniczki smarujemy marmoladą i sklejamy.
5. Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem ( cukier dodajemy stopniowo ), aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję. Lukier mieszamy z dowolnymi kolorami barwników. 6. Przełożone pierniczki dekorujemy lukrem i odstawiamy do zastygnięcia lukru.
Rady: Ilość cukru zależy od tego jak duże mamy białko.