Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Lukrowane pierniczki przekładane marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Nie wyobrażam sobie świąt bez własnoręcznie upieczonych pierniczków. Piekę je zawsze kilka dni przed świętami, żeby moja rodzina sobie podjadała. Ich wcześniejsze upieczenie wprowadza już w świąteczny nastrój. Pierniczki nie muszą leżakować.

Lukrowane pierniczki przekładane marmoladą

Składniki:

Lukrowane pierniczki przekładane marmoladą

Ciasto:

  • 50 dag mąki tortowej
  • 1 szklanka miodu prawdziwego
  • pół szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka masła lub margaryny
  • 1 płaska łyżka sody oczyszczonej
  • 12,5 dag cukru
  • 1 przyprawa do piernika

Lukier:

  • 1 białko
  • cukier puder ( około 1 szklanka )
  • barwniki spożywcze w proszku

Dodatkowo:

  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • dowolna twarda marmolada

Sposób przygotowania:

Lukrowane pierniczki przekładane marmoladą
1. Miód, cukier, masło, kakao i przyprawę do piernika przekładamy do garnka, zagotowujemy i studzimy.

2. Do mąki dodajemy jajka, sodę, olej i wystudzone składniki, następnie zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 2 godziny.

3. Po tym czasie ciasto wałkujemy dość cienko na posypanej mąką pszenną stolnicy, układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone pierniczki studzimy.

4. Następnie pierniczki smarujemy marmoladą i sklejamy.

5. Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem ( cukier dodajemy stopniowo ), aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję. Lukier mieszamy z dowolnymi kolorami barwników. 6. Przełożone pierniczki dekorujemy lukrem i odstawiamy do zastygnięcia lukru.

Rady: Ilość cukru zależy od tego jak duże mamy białko.