gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Lukrowane pierniczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Idealne pierniki na choinkę. Należy przechowywać je w zamkniętym pudełku aby zmiękły. Ozdabiamy według uznania.

Lukrowane pierniczki

Składniki:

Lukrowane pierniczki

 

  • 1,5 szkl miodu,
  • 100 g cukru,
  • 100 g masła,
  • 1 jajko,
  • 4 szkl mąki,
  • 1 przyprawa do pierników,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,

Sposób przygotowania:

Lukrowane pierniczki
W garnuszku podgrzewamy miód oraz cukry. Dodajemy do tego masło i rozpuszczamy ( nie gotujemy). Przestudzamy. Do miski dodajemy pozostałe składniki oraz rozpuszczony miód z masłem. Ciasto wałkujemy ok 1 cm i wykrawamy foremką serduszka. Wykładamy na natłuszczoną blaszkę.

Pieczemy ok 15-20 minut w 180 stopniach.Wystudzone pierniczki polewamy lukrem i dowolnie ozdabiamy. Przechowujemy w szczelnym pojemniku. Smacznego.