VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Proste lukrowane pierniczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 160
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Przepis znalazłam w jakimś starym notatniku. Pierniczki są bardzo proste w wykonaniu a ich lukrowanie jest świetną zabawą, nie tylko dla dzieci.

Proste lukrowane pierniczki

Składniki:

Proste lukrowane pierniczki

 

  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 250 g cukru
  • 250 g miodu (u mnie z mlecza)
  • 300 g margaryny lub masła
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka wody

 

  • Do dekoracji:
  • 1 białko
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • Kolorowe barwniki

 

Sposób przygotowania:

Proste lukrowane pierniczki
Mąkę pszenną, kakao oraz sodę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier i przyprawę do pierników. Miód podgrzewamy. Przestudzony dodajemy do mąki. Wbijamy jajka, wlewamy wodę oraz siekamy margarynę lub masło. Całość dokładnie zagniatamy (do uzyskania jednolitej gładkiej masy). Ciasto dzielimy na 3 części owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Po tym czasie obsypujemy blat i każdą z części wałkujemy na placek o grubości około 3 mm. Wycinamy dowolne kształty. Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180*C przez 12 minut. Dekoracja: W misce miksera umieszczamy białko, 1 szklankę cukru pudru i sok z cytryny. Miksujemy stopniowo dodając resztę cukru pudru. Dzielimy w małe kubeczki, dodajemy barwniki. Jeżeli wydaje się nam, że lukier jest za rzadki, dodajemy więcej cukru.