Sposób przygotowania:
Proste lukrowane pierniczki
Mąkę pszenną, kakao oraz sodę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier i przyprawę do pierników. Miód podgrzewamy. Przestudzony dodajemy do mąki. Wbijamy jajka, wlewamy wodę oraz siekamy margarynę lub masło. Całość dokładnie zagniatamy (do uzyskania jednolitej gładkiej masy). Ciasto dzielimy na 3 części owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Po tym czasie obsypujemy blat i każdą z części wałkujemy na placek o grubości około 3 mm. Wycinamy dowolne kształty. Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180*C przez 12 minut. Dekoracja: W misce miksera umieszczamy białko, 1 szklankę cukru pudru i sok z cytryny. Miksujemy stopniowo dodając resztę cukru pudru. Dzielimy w małe kubeczki, dodajemy barwniki. Jeżeli wydaje się nam, że lukier jest za rzadki, dodajemy więcej cukru.