szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Lukrowane pierniczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Bardzo łatwe do zrobienia, mięciutkie pierniczki do natychmiastowego jedzenia.

Lukrowane pierniczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lukrowane pierniczki

 

  • 150 g cukru
  • 130 g kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • 330 g mąki
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka kakao
  • 40 g przyprawy do piernika
  • sok z 1 cytryny
  • 200 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

Lukrowane pierniczki
Śmietanę, cukier, jajko i sodę miksujemy aż do powstania gładkiej masy. Następnie dodajemy kakao, przyprawę do piernika i mąkę i mieszamy. Z gładkiej masy zwilżonymi rękoma formujemy kuleczki wielkości orzechów włoskich. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lub w wysmarowanej margaryną foremce na ciasteczka i delikatnie spłaszczamy z wierzchu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 15 minut. Z soku z cytryny i cukru pudru robimy lukier. I jeszcze ciepłe pierniczki wypukłą stroną zanurzamy w lukrze.
Lukrowane pierniczki
Mąkę wymieszaną z kakao i przyprawą do piernika dodajemy do reszty składników.
Lukrowane pierniczki
Z ciasta formujemy małe kuleczki i układamy na blaszce
Lukrowane pierniczki
Pierniczki pieczemy w 200 stopniach ok 15 minut
Lukrowane pierniczki
Jeszcze ciepłe zanurzamy w lukrze z cytryny i cukru pudru