margro

margro

Szef Kuchni
[Przepisów: 43]

Majonez

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybkie proste i niedrogie.

Majonez

Składniki:

Majonez

 

  • oliwa 2/3 szklanki
  • żółtko 1 szt
  • ocet winny 1 łyżka
  • wywar z jarzyn
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Majonez
Żółtko wbić do porcelanowego naczynia, wkrapiać oliwę, ucierać stale w jedną stronę drewnianym wałkiem lub łyżką. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodawać po kilka kropel octu. Na koniec połączyć z wywarem z jarzyn lub gorącą wodą. Przyprawić sola, pieprzem, jeśli trzeba cukrem. Przy ucieraniu majonez łatwo się waży trzeba wtedy dodać łyżkę gorącej wody.