luna76

luna76

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Majonez domowy typu luight

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zrobiłam majonez z żółtek, a pozostały mi białka i idąc za ciosem postanowiłam sprawdzić, czy zrobię z nich majonez. Oczywiście, że tak :) wyszedł w wersji light i był przepyszny!!! Polecam.

Majonez domowy typu luight

Składniki:

Majonez domowy typu luight

 

  • 2 białka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypta soli
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 niepełna łyżeczka cukru
  • 1 szklanka oleju

 

Sposób przygotowania:

Majonez domowy typu luight
Białka, cukier, sól, musztardę przekładam do wysokiego naczynia i miksuję za pomocą blendera na najwyższych obrotach. Gdy składniki się połączą dolewam olej i miksuję przez kilkanaście sekund przesuwając delikatnym ruchem blender raz w górę, a raz w dół. Jeśli będzie zbyt gęsty dolewam 1-2 łyżki wody, włączam ponownie blender i miksuję przez chwilkę. Gotowy przekładam do słoika, zakręcam i przechowuję maksymalnie do dwóch tygodni