SUPERPRZEPIS

Majonezowy keks z jajkiem

  • 22
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Majonezowy keks z jajkiem Więcej zdjęć (2)

takie troche nietradycyjne jajko w majonezie :)

Składniki:

Majonezowy keks z jajkiem

 

  • 8 dużych plastrów szynki gotowanej
  • 4-6 jajek ugotowanych na twardo
  • 500 ml majonezu Winiary
  • 1/2 zielonego ogórka
  • 1/4 papryki czerwonej
  • po łyżce groszku,fasolki czerwonej,kukurydzy
  • 4 łyżki żelatyny
  • sól,pieprz
  • rzeżucha

 

Sposób przygotowania:

Majonezowy keks z jajkiem
1.Paprykę i ogórka(najlepiej nie obranego) kroimy w kosteczkę.W międzyczasie gotujemy jajka na twardo(7 min). 2.Zalewamy żelatynę zimną wodą,aby napęczniała a następnie rozpuszczamy w gorącej wodzie. 3.Foremkę do keksa wykładamy plastrami wędliny,tak aby wystawały na boki. 4.Majonez mieszamy z przygotowanymi warzywami,powoli dolewamy żelatynę.Doprawiamy solą i pieprzem. 5.Wylewamy tężejącą masę do foremki, wciskając w środek jajko, jedno za drugim.Przykrywamy wystającymi plasterkami szynki i dociskamy.Chłodzimy.

Użyłam małej keksówki (1,5 l) W zależności od wielkości jajek,możemy zmieścić zarówno 4 jak i 6.Jeśli chcemy by środek wypełniały tylko żółtka,możemy odciąć końcówki białek,wtedy używamy więcej jaj.

Przy takiej ilości żelatyny masa szybko tężeje,więc musimy się śpieszyć z wkładaniem jajek :) Keks jest gotowy do spożycia już po 15 min chłodzenia w lodówce. Po wyciągnięciu kroimy w plastry szer. ok 1 cm i posypujemy rzeżuchą.
Majonezowy keks z jajkiem
zastygniętą potrawę wyciągamy z blachy i kroimy w plastry