Sposób przygotowania:
Majonezowy keks z jajkiem
1.Paprykę i ogórka(najlepiej nie obranego) kroimy w kosteczkę.W międzyczasie gotujemy jajka na twardo(7 min). 2.Zalewamy żelatynę zimną wodą,aby napęczniała a następnie rozpuszczamy w gorącej wodzie. 3.Foremkę do keksa wykładamy plastrami wędliny,tak aby wystawały na boki. 4.Majonez mieszamy z przygotowanymi warzywami,powoli dolewamy żelatynę.Doprawiamy solą i pieprzem. 5.Wylewamy tężejącą masę do foremki, wciskając w środek jajko, jedno za drugim.Przykrywamy wystającymi plasterkami szynki i dociskamy.Chłodzimy.
Użyłam małej keksówki (1,5 l) W zależności od wielkości jajek,możemy zmieścić zarówno 4 jak i 6.Jeśli chcemy by środek wypełniały tylko żółtka,możemy odciąć końcówki białek,wtedy używamy więcej jaj.
Przy takiej ilości żelatyny masa szybko tężeje,więc musimy się śpieszyć z wkładaniem jajek :) Keks jest gotowy do spożycia już po 15 min chłodzenia w lodówce. Po wyciągnięciu kroimy w plastry szer. ok 1 cm i posypujemy rzeżuchą.
Użyłam małej keksówki (1,5 l) W zależności od wielkości jajek,możemy zmieścić zarówno 4 jak i 6.Jeśli chcemy by środek wypełniały tylko żółtka,możemy odciąć końcówki białek,wtedy używamy więcej jaj.
Przy takiej ilości żelatyny masa szybko tężeje,więc musimy się śpieszyć z wkładaniem jajek :) Keks jest gotowy do spożycia już po 15 min chłodzenia w lodówce. Po wyciągnięciu kroimy w plastry szer. ok 1 cm i posypujemy rzeżuchą.
superbaba4
Poza tym danie prezentuje się świetnie i przepis jest naprawdę ciekawy.
teresa_rm
Ja robię dużo placków i deserów na zimno,szczególnie w lecie i często używam żelatyny.Jest tak jak mówisz: aby było gotowe musi postać jakiś czas w lodówce.Jednak majonez z warzywami bardzo szybko stężał.Wkładając jajka miałam problem.Mąż bardzo chciał zobaczyć co jest w środku, więc tak jak pisałam wcześniej po ok 15 min odkroiłam plasterek i masa była gotowa..
Netka
p.jola1
Pyza
Bardzo wątpię aby masa dała się wyjąć i pokroić ładnie już po 15 minutach... przez taki czas nawet nie zdąży się schłodzić.... Nie podałaś też ilości wody, w której rozpuszczasz żelatynę
teresa_rm
Żelatynę zazwyczaj rozpuszczam na oko lub w kąpieli wodnej,a masa naprawdę szybko tężeje.Pierwszy plasterek odkroiłam ok15-20 min po włożeniu do lodówki, aby zobaczyć efekt i wszystko było zastygnięte idealnie.Nie pisałabym tak jeśli bym tego nie sprawdziła.. Proszę spróbować :)
teresa_rm
:) oczywiście 500 ml majonezu a nie 50 ml.. Już poprawiam
Bernadetta
A jak duża ma być ta foremka ? I czy 0,5 litra majonezu to nie za dużo. Przecież sam majonez to 3500 kalorii ! Na ile osób jest ten przepis ?
teresa_rm
Zdaję sobie sprawę ile kalorii ma majonez, ale nikt nie każde zjadać całej foremki :) To jest przepis świąteczny, nie liczę go na porcje..Zazwyczaj mam dużo gości, każdy coś podjada ze stołu,wszystkiego próbuje.. Keks zniknął ze stołu pierwszy:) Robiłam go pierwszy raz, przepis podpatrzyłam w gazecie, zmodyfikowałam po swojemu..Taki plasterek jest równy objętości połówki jaja a majonezie,,a wtedy nikt nie mówi jakie to bardzo kaloryczne..
teresa_rm
A forma ma ok 1,5 l. Zawsze mam problem z określeniem pojemności.. Masa nie zajęła całej blachy.Sięgała ok 3/4
Bernadetta
Rozumiem, że to przepis świąteczny i nie należy się za bardzo przejmować kaloriami, ale jednak chciałabym wiedzieć na ile mniej więcej osób wystarczają te składniki, aby móc przeliczyć kaloryczność tej potrawy, bo w święta jednak je się też inne rzeczy. Skoro go robiłaś to na pewno potrafisz wskazać jak dużą masz foremkę (wymiary- wystarczy mi długość i szerokość). I chciałabym też poznać przybliżoną ilość wody- rozumiem, że robiłaś "na oko", ale czy były to 2 łyżki czy 1 szklanka ?
teresa_rm
Właśnie zmierzyłam szklankami:) 6 pełnych szklanek wody=1,5 L
Z całego bloku wyszło mi ok 18 plasterków, nie licząc "piętek" o szer ok 1,5 cm. A żelatynę najpierw wsypuje do szklanki,zalewam zimną wodą,tak aby zakryła proszek.Mieszam, aż napęcznieje a potem wlewam wrzącą wodę.Nie wiem ile, bo zawsze robię to na oko, tak ok 2 cm wody wystaję nad napęczniałą masę.Mieszam i wszystko ładnie się rozpuszcza..
Czy to przesłuchanie? :)
Bernadetta
Czy mi się wydaje, czy masz problem z grzecznym odpowiadaniem na zadane pytania ? To nie jest przesłuchanie, tylko prośba o wyjaśnienia. Czytelnikami tego portalu nie są sami mistrzowie kuchni, a i oni mieliby problem ze zrozumieniem tego przepisu i przygotowaniem tej potrawy bez dodatkowych wskazówek. Teraz możesz pomyśleć, że się czepiam, ale nie wiem jakim cudem upchnęłaś w 21 cm keksówce 6 jajek- jedno za drugim? Mam taką i mieszczą mi się tylko 4 nieduże jajka...
teresa_rm
Ale ja odpowiadam grzecznie :) :) tylko tak się cieszyłam z tego przepisu, bo naprawdę mi dobry wyszedł, a tu wszyscy mnie atakują,, może nie napisałam dokładnie o tej żelatynie i pomyliłam objętość majonezu (z 500 ml na 50, ale to przeoczenie które poprawiłam..)Jajka miałam niewielkie , z Biedronki, dodatkowo do ostatnie i pierwsze troche skróciłam o białko,żeby ładnie wyglądało przy krojeniu.Nie pisałam tego.. Formy i jajka są różne, więc jeśli komuś wejdzie 4 to da 4 a jeśli 6 to 6 :) Jeśli to problem mogę edytować przepis.. Wydawało mi się że to łatwy przepis, nawet dla laika.
Uczę się dopiero pisać przepisy, mogę pomijać szczegóły które są istotne choć dla mnie wydają się oczywiste. Przepraszam jeśli poczułaś się urażona ale nie chciałam być niegrzeczna..
Bernadetta
No i teraz przepis jest dla mnie jasny :) Nikt Cię nie atakuje, tylko naprawdę czasem potrzeba więcej informacji i ja już pytań nie mam :)
teresa_rm
Postaram się pisać jaśniej..Edytowałam trochę przepis..
Pyza
joaska500
katarzynka455
olmanka
edytaha
marietta