cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Makaron penne z papryką i boczkiem

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pikantne,kolorowe i smaczne danie obiadowe

Makaron penne z papryką i boczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron penne z papryką i boczkiem

 

  • 320 g makaronu penne
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1 puszka pomidorów krojonych w puszce
  • mały kawałeczek papryczki chili
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 mała cebulka
  • sól i pieprz do smaku
  • zielona pietruszka

Sposób przygotowania:

Makaron penne z papryką i boczkiem
Warzywa dokładnie umyć. Paprykę pokroić w paski,a cebulkę w kostkę.Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i dodać boczek pokrojony w kostkę , chwilę podsmażyć. Dodać pokrojoną cebulkę i dusić kilka minut.Do podsmażonej cebuli i boczku dołożyć paprykę,a następnie pomidory wraz z zalewą. Doprawić do smaku solą i pieprzem i dusić do miękkości papryki i lekkiego zgęstnienia sosu.Papryka nie może być jednak rozgotowana i powinna zachować odrobinę kruchości.Ugotować makaron /al dente /w/g instrukcji, przecedzić i gorący przesypać na patelnię.Wymieszać i przełożyć na talerze.Można posypać zieloną pietruszką.
Makaron penne z papryką i boczkiem
Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i dodać boczek pokrojony w kostkę , chwilę podsmażyć.
Makaron penne z papryką i boczkiem
Dodać pokrojoną cebulkę i dusić kilka minut.Do podsmażonej cebuli i boczku dołożyć paprykę
Makaron penne z papryką i boczkiem
Dodać pokrojoną w paski paprykę i dusić kilka minut. Wlać pomidory z zalewą
Makaron penne z papryką i boczkiem
Ugotować makaron /al dente /w/g instrukcji, przecedzić i gorący przesypać na patelnię.Wymieszać i przełożyć na talerze.