zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2394]

Penne w sosie mięsno - pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Pyszne i szybkie danie obiadowe. Moja rodzinka uwielbia makarony więc dość często goszczą one na naszym stole.

Penne w sosie mięsno - pieczarkowym

Składniki:

Penne w sosie mięsno - pieczarkowym

 

  • 500 g wieprzowej łopatki
  • 250 g pieczarek
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 op pomidorów w kawałkach ( 390 g )
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 150 g żóltego sera
  • 500 g makaronu penne rigate
  • 1 szk bulionu
  • do smaku :
  • ostra papryka
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Penne w sosie mięsno - pieczarkowym
Umytą łopatkę zmielić maszynką do mięsa na grubych oczkach razem z obraną marchewką i cebulą. Wszystko wrzucić do szerokiego rondla i smażyć aż wszystko ładnie się zrumieni.

Następnie zetrzeć pieczarki na tarce o grubych oczkach i dodać do rondla. Następnie chwilę smażyć, wlać bulion, dodać pomidory i koncentrat oraz przyprawy i dusić kilka minut. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu i odcedzić.

Gotowy makaron przełożyć do większego garnka, do niego przełożyć sos oraz zetrzeć na drobnych oczkach ser i wszystko delikatnie wymieszać. Gotowe danie nakładać na talerze i udekorować na przykład czarnymi oliwkami. Oliwki można pokroić w plasterki i wymieszać razem z daniem.

Tagi:

makarony dania