Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Makaron po ormiańsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszny makaron o charakterystycznym smaku. Jego smak jest nieporównywalny z prostotą wykonania.

Makaron po ormiańsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron po ormiańsku

 

  • makaron nitki 1 opakowanie,
  • sól,
  • 2 kostki rosołowe,
  • olej

Sposób przygotowania:

Makaron po ormiańsku
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Na suchą blachę wsypujemy całe opakowanie makaronu nitki, wkładamy do rozgrzanego piekarniki i prażymy około kwadransa - do momentu aż makaron się lekko zarumieni. Po tym czasie rozgrzewamy na dużej patelni około 3 łyżek oleju i wkładamy makaron, chwilę smażymy, a następnie zalewamy osolonym wrzątkiem trochę ponad poziom makaronu. Wkruszamy dwie dowolne kostki rosołowe. Całość mieszamy aż kostki się rozpuszczą. wszystko gotujemy pod przykryciem do momentu odparowania wody. Makaron świetnie smakuje z kurczakiem i warzywami, ale można jeść również sam makaron.
Makaron po ormiańsku
Na suchą blachę wsypujemy całe opakowanie makaronu nitki, wkładamy do rozgrzanego piekarniki i prażymy około kwadransa.
Makaron po ormiańsku
Prażymy do momentu aż makaron się lekko zarumieni.
Makaron po ormiańsku
Makaron zalewamy osolonym wrzątkiem trochę ponad jego poziom.
Makaron po ormiańsku
Wkruszamy dwie dowolne kostki rosołowe, smacznego ;)

Tagi:

makaron