Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Viva la pasta czyli makaron u Buni

Makaron ryżowy Tagliatelle Teriyaki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ten makaron robię specjalnie do dań w sosie Teriyaki ( ryb, kurczaka )

Makaron ryżowy Tagliatelle  Teriyaki

Składniki:

Makaron ryżowy Tagliatelle Teriyaki

 

  • 1/2 paczki makaronu ryżowego Tagliatelle
  • 1 kostka bulionowa Knorra ( używam Bulionetkę drobiową ale może być bulion warzywny )
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 pęczka pokrojonej natki pietruszki
  • morele ( bez pestek ) lub namoczone i lekko podgotowane pokrojone tak samo suszone morele

 

Sposób przygotowania:

Makaron ryżowy Tagliatelle Teriyaki
W garnku zagotować 1 litr wody z Bulionetką i kurkumą. Wrzucić makaron i gotować 3 minuty. Wyłączyć gaz i zostawić makaron w wywarze przez 5 minut pod przykryciem. Odcedzić. W garnku rozgrzać masło. Wrzucić na nie mandarynki, natkę pietruszki i sos teriyaki. Zamieszać i podsmażać przez 2 minuty. Wrzucić makaron. Dobrze wymieszać i pozostawić jeszcze 5 minut przykryte tak by makaron wchłonął smaki.
Podawać do potraw doprawianych sosem teriyaki ( ryb, kurczaka , innych mięs czy warzyw ) - doskonale się z takimi daniami komponuje .
Zaznaczam , że tak przygotowany makaron można podgrzewać czyli można go przygotować wcześniej .Choć przygotowywanie go czasowo zgadza się np ze smażeniem ryby .

Tagi:

makaron beza bezy