Sposób przygotowania:
Makaron swojski do rosołu
Mąkę przesiać do miski wbić jajka, dodać sól, wodę, wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Wyrobione ciasto podzielić na dwie części, zakryć ściereczką na 10 - 15 minut, po czym rozwałkować cienko. Rozwałkowane ciasto pozostawić lekko do przeschnięcia następnie obsypać mąką, zwinąć w rulon. Kroić lekko po skosie w wąskie paseczki. Paseczki rozłożyć (rozrzucić na stolnicy w celu przesuszenia).
W garnku zagotować wodę dodać soli, wrzucić makaron i zamieszać.
Gotować do miękkości około 5 - 8 minut odcedzić, następnie makaron przelać zimną wodą. Odsączyć na sicie, a następnie przełożyć na talerze.
Rada:
Po dokładnym wysuszeniu makaron można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w suchym miejscu.
Czas przygotowania 30 minut + czas suszenia
W garnku zagotować wodę dodać soli, wrzucić makaron i zamieszać.
Gotować do miękkości około 5 - 8 minut odcedzić, następnie makaron przelać zimną wodą. Odsączyć na sicie, a następnie przełożyć na talerze.
Rada:
Po dokładnym wysuszeniu makaron można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w suchym miejscu.
Czas przygotowania 30 minut + czas suszenia