BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1516]

Makaron swojski do rosołu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dzisiaj przygotowałam makaron domowej roboty do rosołu i nie tylko. Makaron prosty do przygotowania, a rosół z takim makaronem to sama przyjemność jedzenia. Taki domowy makaron jest dużo smaczniejszy od kupionego w sklepie.

Makaron swojski do rosołu Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Makaron swojski do rosołu

 

Sposób przygotowania:

Makaron swojski do rosołu
Mąkę przesiać do miski wbić jajka, dodać sól, wodę, wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Wyrobione ciasto podzielić na dwie części, zakryć ściereczką na 10 - 15 minut, po czym rozwałkować cienko. Rozwałkowane ciasto pozostawić lekko do przeschnięcia następnie obsypać mąką, zwinąć w rulon. Kroić lekko po skosie w wąskie paseczki. Paseczki rozłożyć (rozrzucić na stolnicy w celu przesuszenia).

W garnku zagotować wodę dodać soli, wrzucić makaron i zamieszać.

Gotować do miękkości około 5 - 8 minut odcedzić, następnie makaron przelać zimną wodą. Odsączyć na sicie, a następnie przełożyć na talerze.

Rada:

Po dokładnym wysuszeniu makaron można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w suchym miejscu.

Czas przygotowania 30 minut + czas suszenia
Makaron swojski do rosołu
Mąkę przesiać do miski , wbić jajka ,dodać sól oraz wodę
Makaron swojski do rosołu
Całość wymieszać i zagnieść gładkie ciasto
Makaron swojski do rosołu
Ciasto po wyrobieniu podzielić na 2 części zakryć ściereczką na 10 - 15 minut
Makaron swojski do rosołu
Ciasto rozwałkować cienko na duży okrągły płat
Makaron swojski do rosołu
Po rozwałkowaniu makaron lekko przesuszyć obsypać mąką i zwinąć w rulon
Makaron swojski do rosołu
Kroić lekko po skosie w cienkie paseczki
Makaron swojski do rosołu
Po pokrojeniu makaron rozłożyć w celu wysuszenia
Makaron swojski do rosołu
Podawać do rosołu i nie tylko