Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1676]

Małdrzyki serowe z malinami i mascarpone

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne serowe placuszki z patelni, podane z malinowym mascarpone. Idealne na podwieczorek. Proste w wykonaniu i podzielne. Polecam.

Małdrzyki serowe z malinami i mascarpone

Składniki:

Małdrzyki serowe z malinami i mascarpone

Ciasto:

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • cukier puder do serka (według uznania)
  • 25 dag serka mascarpone
  • pół szklanki malin (świeże lub mrożone)
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • cukrowa posypka do dekoracji (u mnie cukrowe serduszka)

Sposób przygotowania:

Małdrzyki serowe z malinami i mascarpone
1. Ser biały ucieramy z jajkiem, cukrami i szczyptą soli na puszystą masę. Następnie stopniowo wsypujemy przesianą mąkę i ucieramy. Gdy ciasto będzie robiło się gęste przekładamy je na stolnicę i zagniatamy mięciutkie ciasto.

2. Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką, wykrawamy szklanką krążki, takie nie za cienkie i ni za grube.

3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki z obu stron do ładnego zrumienienia po kilka minut. Usmażone odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

4. Serek mascarpone rozcieramy widelcem, dodajemy maliny, świeży umyte i osuszone z wody, a mrożone rozmrażamy i odsączamy z soku. Całość łączymy dodając cukru pudru do smaku.

5. Na talerze nakładamy placuszki, serek z malinami i dekorujemy posypką. Podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej receptury wyjdzie nam około 16 sztuk placuszków, ale ich ilość zależy od średnicy szklanki jaką użyjemy.

Podczas wałkowania staramy się jak najmniej podsypywać mąką, tak tylko lekko.