Sposób przygotowania:
Małdrzyki serowe z malinami i mascarpone
1. Ser biały ucieramy z jajkiem, cukrami i szczyptą soli na puszystą masę. Następnie stopniowo wsypujemy przesianą mąkę i ucieramy. Gdy ciasto będzie robiło się gęste przekładamy je na stolnicę i zagniatamy mięciutkie ciasto.
2. Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką, wykrawamy szklanką krążki, takie nie za cienkie i ni za grube.
3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki z obu stron do ładnego zrumienienia po kilka minut. Usmażone odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
4. Serek mascarpone rozcieramy widelcem, dodajemy maliny, świeży umyte i osuszone z wody, a mrożone rozmrażamy i odsączamy z soku. Całość łączymy dodając cukru pudru do smaku.
5. Na talerze nakładamy placuszki, serek z malinami i dekorujemy posypką. Podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wyjdzie nam około 16 sztuk placuszków, ale ich ilość zależy od średnicy szklanki jaką użyjemy.
Podczas wałkowania staramy się jak najmniej podsypywać mąką, tak tylko lekko.
2. Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko oprószonej mąką, wykrawamy szklanką krążki, takie nie za cienkie i ni za grube.
3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki z obu stron do ładnego zrumienienia po kilka minut. Usmażone odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
4. Serek mascarpone rozcieramy widelcem, dodajemy maliny, świeży umyte i osuszone z wody, a mrożone rozmrażamy i odsączamy z soku. Całość łączymy dodając cukru pudru do smaku.
5. Na talerze nakładamy placuszki, serek z malinami i dekorujemy posypką. Podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wyjdzie nam około 16 sztuk placuszków, ale ich ilość zależy od średnicy szklanki jaką użyjemy.
Podczas wałkowania staramy się jak najmniej podsypywać mąką, tak tylko lekko.
Czekoladka 2
Babeczka35
To koniecznie musisz zrobić :)
ciasteczka
Babeczka35
Bardzo polecam :)
mocsłodkości