Sposób przygotowania:
Domowy makaron
Do miski przesiewany mąkę i robimy dołek, dodajemy żółtka, dużą szczyptę soli oraz wlewamy wodę. Zagniatamy ciasto nożem, a później rękoma. Ciasto powinno być twarde i jednolite.
Kroimy nożem na mniejsze kawałki i bardzo cienko wałkujemy. Zostawiamy ciasto by lekko przeschło.
Do garnka wlewamy wodę i dodajemy sól i olej, zagotowujemy. Rozwałkowane ciasto kroimy.
Porcje makaronu wkładamy do gotującej się wody. Gotujemy przez 3 - 4 minuty od wypłynięcia ( czas gotowania zależy od grubości makaronu ). Ugotowany makaron przekładamy do miski z zimną wodą, a następnie odsączamy z wody.
Kroimy nożem na mniejsze kawałki i bardzo cienko wałkujemy. Zostawiamy ciasto by lekko przeschło.
Do garnka wlewamy wodę i dodajemy sól i olej, zagotowujemy. Rozwałkowane ciasto kroimy.
Porcje makaronu wkładamy do gotującej się wody. Gotujemy przez 3 - 4 minuty od wypłynięcia ( czas gotowania zależy od grubości makaronu ). Ugotowany makaron przekładamy do miski z zimną wodą, a następnie odsączamy z wody.
SylaUla
kuchenny świat