kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1014]

Domowy makaron

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na smaczny, domowy makaron. Makaron przygotowałam z mąki pszennej, żółtej i wody. Polecam do zup i drugiego dania.

Domowy makaron Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowy makaron

 

Sposób przygotowania:

Domowy makaron
Do miski przesiewany mąkę i robimy dołek, dodajemy żółtka, dużą szczyptę soli oraz wlewamy wodę. Zagniatamy ciasto nożem, a później rękoma. Ciasto powinno być twarde i jednolite.

Kroimy nożem na mniejsze kawałki i bardzo cienko wałkujemy. Zostawiamy ciasto by lekko przeschło.

Do garnka wlewamy wodę i dodajemy sól i olej, zagotowujemy. Rozwałkowane ciasto kroimy. 

Porcje makaronu wkładamy do gotującej się wody. Gotujemy przez 3 - 4 minuty od wypłynięcia ( czas gotowania zależy od grubości makaronu ). Ugotowany makaron przekładamy do miski z zimną wodą, a następnie odsączamy z wody.
Domowy makaron
Żółtka jajek dodajemy do przesianej mąki.
Domowy makaron
Dolewamy wodę i zagniatamy jednolite ciasto.
Domowy makaron
Płaty ciasta makaronowego kroimy nożem na dowolną grubość.
Domowy makaron
Ugotowany makaron przekładamy do zimnej wody.

Tagi:

makaron