Sposób przygotowania:
Makaron udon z kaczką w sosie śliwkowym
Makaron przygotowujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu – odcedzamy, odstawiamy.
Kaczkę myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Kaczkę kładziemy na patelnie skórką do dołu i smażymy 6-8 minut, następnie przekręcamy na drugą stronę i mszymy kolejne 4-6 minut. Przekładamy kaczkę na deskę do krojenia i odstawiamy na 15 minut aby odpoczęła.
Na patelnie wlewamy łyżkę oliwy i przesmażamy na niej imbir i chilli. Kiedy z patelni zacznie unosić się zapach przypraw dodajemy powidła śliwkowe i sos hoi sin, wlewamy odrobinę wody i wszystko starannie mieszamy. Dodajemy odcedzony makaron i listki kapusty pak choi – przesmażamy 1 minutę. Makaron doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Filet z kaczki kroimy na plasterki dokładamy do makaronu- nakładamy na 2 miseczki. Makaron posypujemy szczypiorkiem i chilli i serwujemy.
Smacznego.
Kaczkę myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Kaczkę kładziemy na patelnie skórką do dołu i smażymy 6-8 minut, następnie przekręcamy na drugą stronę i mszymy kolejne 4-6 minut. Przekładamy kaczkę na deskę do krojenia i odstawiamy na 15 minut aby odpoczęła.
Na patelnie wlewamy łyżkę oliwy i przesmażamy na niej imbir i chilli. Kiedy z patelni zacznie unosić się zapach przypraw dodajemy powidła śliwkowe i sos hoi sin, wlewamy odrobinę wody i wszystko starannie mieszamy. Dodajemy odcedzony makaron i listki kapusty pak choi – przesmażamy 1 minutę. Makaron doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Filet z kaczki kroimy na plasterki dokładamy do makaronu- nakładamy na 2 miseczki. Makaron posypujemy szczypiorkiem i chilli i serwujemy.
Smacznego.