domagi

domagi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Orientalny rosół z kaczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wypełniony po brzegi aromatami, pyszny esencjonalny rosół z kaczki z dodatkiem grzybów mun, sosu ostrygowego oraz makaronu ryżowego.

Orientalny rosół z kaczki

Składniki:

Orientalny rosół z kaczki

 

  • 1 kaczka (ok. 1,7 kg)
  • 4 marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 średni seler
  • 1 por
  • 1 cebula opalona nad płomieniem
  • 25 g grzybów mun (waga przed zaparzeniem)
  • 2 l wody
  • 5 łyżek sosu ostrygowego lub rybnego
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 4-5 plasterków świeżego imbiru
  • szczypta suszonej trawy cytrynowej
  • +
  • makaron soba lub makaron ryżowy
  • szczypiorek
  • sezam
  • 2-3 liście kapusty pekińskiej

Sposób przygotowania:

Orientalny rosół z kaczki

Rosół z kaczki

Kaczkę umyć, podzielić i włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować na średnim ogniu. Gdy wywar się zagotuję zmniejszyć ogień i usuwać szumowiny. Rosół gotować około 40 minut. Gdy już szum nie będzie się pojawiał dodać warzywa, grzyby mun, przyprawy i sos ostrygowy.

Orientalny rosół

Zupę gotujemy przez 1,5 godziny na małym ogniu, nie doprowadzając, do mocnego wrzenia. Pod koniec spróbować i ewentualnie doprawić do smaku.
Rosół podajemy gorący w małych miseczkach z porcją mięsa z kaczki, makaronem soba, pokrojonym szczypiorkiem, kapustą pekińską oraz sezamem.