Sposób przygotowania:
Zupa Pho z kaczką
Kaczkę myjemy, osuszamy – wycinamy z niej filety, odkładamy. Z korpusu ściągamy część skóry (aby wywar nie był zbyt tłusty) o tak przygotowany przekładamy do garnka.
Zalewamy go wodą, tak aby przykryła kaczkę, Dodajemy do niej pokrojoną dymkę, czosnek. Na sucha patelnie przekładamy wszystkie przyprawy i prażymy je przez 1-2 minuty.
Uprażone przyprawy dodajemy do garnka z kaczką i gotujemy wszystko na wolnym ogniu jak rosół tj. około 4 godzin. Filety z kaczki marynujemy w sosie sojowym i przyprawie 5 smaków minimum 30 minut.
Filety osuszamy na ręczniku papierowym a następnie przekładamy na patelni (skora do dołu ) i smażymy ją 8 minut z jednej strony a następnie około 5 minut z drugiej. Usmażoną kaczkę przekładamy na deskę i zostawiamy aby odpoczęła.
Kroimy ją w cienkie plasterki. Makaron przygotowujemy wg, wskazówek na opakowaniu. Chilli i szczypiorek siekamy.
Ugotowaną zupę przecedzamy przez sitko. Do miseczek nakładamy makaron i plasterki kaczki, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy posiekaną chilli, imbir, a także garść kiełków, szczypiorku i kolendry, skrapiamy odrobiną soku z limonki i serwujemy gorące, smacznego ; )
Zalewamy go wodą, tak aby przykryła kaczkę, Dodajemy do niej pokrojoną dymkę, czosnek. Na sucha patelnie przekładamy wszystkie przyprawy i prażymy je przez 1-2 minuty.
Uprażone przyprawy dodajemy do garnka z kaczką i gotujemy wszystko na wolnym ogniu jak rosół tj. około 4 godzin. Filety z kaczki marynujemy w sosie sojowym i przyprawie 5 smaków minimum 30 minut.
Filety osuszamy na ręczniku papierowym a następnie przekładamy na patelni (skora do dołu ) i smażymy ją 8 minut z jednej strony a następnie około 5 minut z drugiej. Usmażoną kaczkę przekładamy na deskę i zostawiamy aby odpoczęła.
Kroimy ją w cienkie plasterki. Makaron przygotowujemy wg, wskazówek na opakowaniu. Chilli i szczypiorek siekamy.
Ugotowaną zupę przecedzamy przez sitko. Do miseczek nakładamy makaron i plasterki kaczki, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy posiekaną chilli, imbir, a także garść kiełków, szczypiorku i kolendry, skrapiamy odrobiną soku z limonki i serwujemy gorące, smacznego ; )
SylaUla
zosiani
Igraszki Losu
zosiani napisał(a):
Igraszki Losu
SylaUla napisał(a):
mariwanna