SUPERPRZEPIS

Makaron z kaczką i boczniakami

  • 3
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Makaron z kaczką i boczniakami

Makaron w delikatnym sosie z kawałkami piersi z kaczki i boczniakami. Smaczne i sycące danie, które przygotowałam w woku.

Składniki:

Makaron z kaczką i boczniakami

 

  • 250g makaronu
  • 2 piersi z kaczki
  • 250g grzybów boczniaków
  • 3 dymki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • ok 1 1/2 szklanki buliony drobiowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • sól i pieprz

MARYNATA:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej

Sposób przygotowania:

Makaron z kaczką i boczniakami

ETAP 1:

Makaron z kaczką i boczniakami
Składniki marynaty rozetrzeć dokładnie w misce.

Czosnek rozetrzeć i połączyć z pozostałymi składnikami marynaty.

ETAP 2:

Makaron z kaczką i boczniakami
Kawałki mięsa zamarynować w przygotowanej marynacie.

Pierś z kaczki oczyścić ze skóry i pokroić na małe kawałki, takie na jeden kęs. Włożyć pokrojone mięso i dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 3 godziny.

ETAP 3:

Makaron z kaczką i boczniakami
Mięso zalać bulionem i przyprawić. Zagotować.

Makaron ugotować al'dente w osolonej wodzie.
Na patelni (wok) rozgrzać niewielką ilość oleju i wrzucić posiekaną dymkę. Kiedy się zeszkli dołożyć skrojone w paseczki boczniaki i usmażyć. Wrzucić zamarynowane kawałki kaczki i oprószyć mąką. W momencie jak mięso zmieni kolor zalać bulionem, tak aby wszystko przykrył. Przyprawić i chwilę dusić, ale bardzo krótko, gdyż mięso może stać się twarde.

ETAP 4:

Makaron z kaczką i boczniakami
Do sosu dodać ugotowany makaron i wymieszać.

Dodać ugotowany makaron i całość wymieszać. Na końcu dodać posiekany szczypiorek. Smacznego :)