mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Makaron w sosie cytrynowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny, aromatyczny makaron z cytrusową nutą:)

Makaron w sosie cytrynowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron w sosie cytrynowym

 

  • 400 g makaronu
  • 1 żółtko
  • 1/3 filiżanki gęstej śmietany
  • 1/4 filiżanki świeżo startego parmezanu
  • skórka z 12 cytryny i sok z 1/4 cytryny
  • szczypta soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki

Sposób przygotowania:

Makaron w sosie cytrynowym
Makaron gotuję w osolonej wodzie al dente.
Sos: Do naczynia wkładam żółtko, śmietanę, parmezan, skórkę i sok z cytryny, sól, pieprz i wszystko dokładnie mieszam (miksuję).
Do szklanki wlewam 1/5 szkl. wody, w której gotował się makaron. Makaron przekładam do garnka, ww którym się gotował (ale już bez wody). Dodaję masło i mieszam aż do rozpuszczenia. Wtedy wlewam do makaronu mieszankę jajeczno-śmietanową. Mieszam dokładnie i w razie czego dolewam wodę z gotowania makaronu. Danie posypuję posiekaną natką pietruszki i od razu podaję.
Makaron w sosie cytrynowym
W naczyniu mieszam żółtko, śmietanę, ser i przyprawy
Makaron w sosie cytrynowym
Sos jajeczno-śmietanowy mieszam chwilę gotując
Makaron w sosie cytrynowym
Ugotowany makaron przekładam do sosu cytrynowego
Makaron w sosie cytrynowym
makaron wykładam na talerze, posypuję parmezanem i natką

Tagi:

makaron