anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Makaron z miętowo-bazyliowym pesto

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Proste i ekspresowe danie, ale niezwykle smaczne i aromatyczne.

Makaron z miętowo-bazyliowym pesto

Składniki:

Makaron z miętowo-bazyliowym pesto

 

  • makaron wstążki 100 g
  • bazylia same listki 50 g
  • mięta 10 listków
  • kolendra 1 gałązka
  • słonecznik ziarna 30 g
  • czosnek 3 ząbki
  • parmezan tarty 2 łyżki
  • oliwa extra virgin 3 łyżki
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • szczypta soli do smaku
  • orzeszki pinii 1 łyżka

 

Sposób przygotowania:

Makaron z miętowo-bazyliowym pesto
Starannie umyte i osuszone w suszarce do sałaty listki bazylii, kolendry i mięty wkładam do dzbanka blendera, dodaję ziarna słonecznika i przeciśnięty przez praskę czosnek i miksuję. Następnie dodaję tarty parmezan, sól i oliwę, sok z cytryny i jeszcze przez chwilę miksuję do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Orzeszki pinii uprażyć na suchej patelni, uważając, aby się nie przypaliły.
Makaron gotuję w dużej ilości osolonej wody zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Odcedzam zachowując 1-2 łyżki wody, w której się gotował. Makaron przekładam do garnka, dodaję 2-3 łyżki miętowo - bazyliowego pesto i delikatnie mieszam. W razie potrzeby dodaję łyżkę lub dwie wody, w której gotował się makaron. Makaron rozkładam na talerze i posypuję uprażonymi orzeszkami.
Jeśli zostanie mi pesto, to przekładam je do słoiczka, powierzchnię zalewam łyżką oliwy z oliwek. Szczelnie zamknięty słoiczek przechowuję w lodówce do 2 tygodni.

Tagi:

makaron tarta