martusska18

martusska18

Kucharz
[Przepisów: 16]

Makaron z sosem serowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

danie z makaronu i serków topionych

Makaron z sosem serowym

Składniki:

Makaron z sosem serowym

 

  • 300 gram makaron kokardki,
  • 4 sztuki serek topiony śmietankowy,
  • 100 ml bulion kostka,
  • 4 łyżka smietana 18%,
  • 5 plasterków szynka,
  • 2 łyżka olej,
  • do smaku zióła prowansalskie

Sposób przygotowania:

Makaron z sosem serowym
Makaron ugotować wg przepisu z opakowania – al dente. Bulion wlać do garnka, postawić na ogniu, dodać serki, rozgotować je. Zdjąć z ognia. Dodać 3-4 łyżki śmietany (jeżeli sos byłby za rzadki – można zagęścić odrobiną mąki z wodą) oraz 2 szczypty ziół prowansalskich. Szynkę pokroić w kwadraciki, podsmażyć na patelni. Dodać do gotowego sosu. Przełożyć odsączony makaron na patelnie, zalać sosem i chwilę podsmażyć. Udekorować natką pietruszki.

Tagi:

makaron szynka