slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 911]

Makaron z szynką i pomidorkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszne danie obiadowe dla wielbicieli makaronów. Ponieważ wybrałam makaron kukurydziany to moje danie mogą jeść osoby uczulone na gluten. Polecam.

Makaron z szynką i pomidorkami

Składniki:

Makaron z szynką i pomidorkami

 

  • 375 g makaronu (np. spaghetti kukurydziane)
  • 200 g szynki szwarcwaldzkiej
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • garść rukoli
  • 250 g mozzarelli

 

  • Sos: 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Makaron z szynką i pomidorkami
Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcja na opakowaniu, odcedzamy.

Szynkę kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy na rozgrzanej patelni ( ok. 2 min).

Pomidorki i rukolę myjemy.

Mozzarellę odcedzamy. Pomidorki kroimy na pół a mozzarellę rwiemy w małe kawałki.

Makaron przekładamy na patelnię do szynki i mieszamy a następnie przekładamy na talerze.

Na makaronie układamy rukolę, pomidorki i kawałki mozzarelli.

Łączymy składniki na sos i polewamy delikatnie makaron. Smacznego.