Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Szybkie, "resztkowe" penne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Niespodziewana wolna chwila między dwiema pracami zaowocowała szybkim obiadem z tego, co miałam w lodówce. Tak powstało penne w sosie pomidorowym, z pomidorkami i szynką.

Szybkie, "resztkowe" penne

Składniki:

Szybkie, "resztkowe" penne

 

  • 3 garście makaronu penne
  • 1 cebula
  • Pomidory z puszki
  • Łyżka śmietany 18 procent
  • 6 plastrów szynki
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • Mała garść startego sera żółtego
  • Sól
  • Pieprz
  • Suszona lub świeża natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Szybkie, "resztkowe" penne
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie. Wrzucamy pomidory z puszki, blendujemy, podgrzewamy, aż sos się nieco zredukuje, dodajemy sól i pieprz, suszoną natkę pietruszki, trochę śmietany.

Plastry szynki kroimy w kostkę. Pomidorki kroimy na plasterki. Wrzucamy do sosu. Sos doprawiamy do smaku. W międzyczasie gotujemy makaron penne. Ugotowany makaron odcedzamy, łączymy z sosem.

Danie wykładamy na talerze, posupujemy serem.

Podajemy z ulubioną surówką.

Tagi:

dania pomidor ser