Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1050]

Bigos z cukinii

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bigos ten od tradycyjnego różni się delikatnością i co najważniejsze - jest szybszy w przygotowaniu. Osobiście - przepadam za kapustą, ale taką podmianę - uwielbiam!

Bigos z cukinii

Składniki:

Bigos z cukinii

 

Ponadto:

  • olej do smażenia

Opcjonalnie:

Sposób przygotowania:

Bigos z cukinii

Cukinia:

Bigos z cukinii
starą cukinię nalezy obrać ze skórki, a młodą zetrzeć z.

Cukinię należy zetrzeć na grubych oczkach tarki i przełożyć do garnka.

Smażenie:

Bigos z cukinii
Mięso, warzywa i pieczarki powinny być miękkie.

Kiełbasę bądź dowolne mięso należy pokroić i podsmażyć z posiekaną cebulą.
Dodać startą marchewkę oraz pokrojone pieczarki.
Wszystko razem smażyć do miękkości.

Gotowanie:

Bigos z cukinii
Dodając koncentrat pomidorowy na samym początku bigos można gotować bardzo długo i cukinia cały czas będzie al dente.

Zawartość patelni połączyć z cukinią.
Całość podgotować maksymalnie 5 minut (należy uważać, aby cukinia się nie rozgotowała).
Na końcu wmieszać koncentrat pomidorowy (*) i gotowy bigos doprawić do smaku czosnkiem, ostrą papryką oraz solą z pieprzem.

(*) Jeśli dodamy koncentrat pomidorowy na początku gotowania się bigosu - wtedy możemy go gotować dość długo i cukinia nadal będzie al dente.
Wtedy warto dorzucić listek laurowy oraz ziele angielskie, dzięki czemu potrawa będzie bardziej aromatyczna.