Sposób przygotowania:
Roladki drobiowe z cukinią w sosie pieczarkowym
Filety z kurczaka kroję wzdłuż, rozbijam na cienkie kotlety. Doprawiam solą, pieprzem i przyprawą do indyka.
Cukinię myję i kroję w kostkę. Paprykę również kroję w kostkę. Dymkę myję i kroję drobno. Mozzarelle kroję drobno. Mieszam ze sobą, doprawiam solą i pieprzem.
Na środek każdego kotleta kładę porcję farszu. Zawijam w roladki. Następnie obtaczamy w mące.
Na patelni rozgrzewamy olej, smażę roladki najpierw na łączeniach na rumiano.
Międzyczasie przygotowuje pieczarki. Pieczarki myję i kroję w plastry. Podsmażone roladki przekładam do garnka o grubym dnie, dolewam dwie szklanki wody, dodaje przyprawy.
Pieczarki smażę na tym samym oleju k patelni co mięso. Przekładam do garnka do roladki.
Całość przykrywam i duszę ok 35 min.
Po tym czasie sprawdzam sos jeśli będzie za mało wyrazisty doprawiam jeszcze przyprawami.
Jeśli lubimy bardziej gęste sosy możemy doprawić mąka ( łyżkę mąki rozpuszczam w 100 ml wody, tak by nie było grudek, wlewam do sosu i jeszcze chwilę gotuje).
Podaję z kaszą, ziemniakami, ryżem kopytkami i ulubiona surówka. Polecam.
Cukinię myję i kroję w kostkę. Paprykę również kroję w kostkę. Dymkę myję i kroję drobno. Mozzarelle kroję drobno. Mieszam ze sobą, doprawiam solą i pieprzem.
Na środek każdego kotleta kładę porcję farszu. Zawijam w roladki. Następnie obtaczamy w mące.
Na patelni rozgrzewamy olej, smażę roladki najpierw na łączeniach na rumiano.
Międzyczasie przygotowuje pieczarki. Pieczarki myję i kroję w plastry. Podsmażone roladki przekładam do garnka o grubym dnie, dolewam dwie szklanki wody, dodaje przyprawy.
Pieczarki smażę na tym samym oleju k patelni co mięso. Przekładam do garnka do roladki.
Całość przykrywam i duszę ok 35 min.
Po tym czasie sprawdzam sos jeśli będzie za mało wyrazisty doprawiam jeszcze przyprawami.
Jeśli lubimy bardziej gęste sosy możemy doprawić mąka ( łyżkę mąki rozpuszczam w 100 ml wody, tak by nie było grudek, wlewam do sosu i jeszcze chwilę gotuje).
Podaję z kaszą, ziemniakami, ryżem kopytkami i ulubiona surówka. Polecam.