kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Makaron z truskawkami, fetą i bazylią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Mój mąż nie lubi obiadów na słodko, więc rzadko takie robię. Ten jest jedynym, na jaki się skusi bez kwaszenia. Dzięki przełamaniu smaku truskawek bazylią oraz słoną fetą danie nie jest zbyt słodkie za to bardzo ciekawe w smaku.

Makaron z truskawkami, fetą i bazylią

Składniki:

Makaron z truskawkami, fetą i bazylią

 

  • (na 4 porcje)
  • 400g makaronu farfalle
  • 500g truskawek
  • 2 łyżeczki miodu
  • Duża garść liści Bazyli
  • Opakowanie sera feta

 

Sposób przygotowania:

Makaron z truskawkami, fetą i bazylią
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy. W czasie makaron się gotuje myjemy truskawki i odszypułkowujemy. Połowę miksujemy z listkami Bazyli i miodem na gładki mus. Druga połowę kroimy na 2 lub 4 części w zależności od wielkości owoców. Makaron wykładamy na talerze. Polewamy musem truskawkowym. Fetę kroimy w plastry i układamy na środku talerza. Dodajemy pokrojone truskawki. Dekorujemy listkiem bazylii.

Tagi:

makaron sery ser