kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Makaron z twarogiem i szynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszne danie obiadowe. Domowy makaron z dodatkiem twarogu i szynki szwarcwaldzkiej. Polecam.

Makaron z twarogiem i szynką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron z twarogiem i szynką

 

  • 2 szkl mąki pszennej
  • 5 żółtek z dużych jajek
  • 1/2 szkl zimnej wody
  • duża szczypta soli
  • mąka do podsypania
  • woda do gotowania makaronu
  • sól do wody
  • olej do wody
  • 25 dag twarogu
  • 1 średnia cebula
  • 10 dag szynki szwarcwaldzkiej
  • 2 łyżki oleju
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Makaron z twarogiem i szynką
Do miski wkładamy wszystkie składniki na makaron i zagniatamy ciasto. Stolnicę posypujemy mąką i przekładamy przygotowane ciasto, wałkujemy na cienkie płaty. Kroimy nożem w dowolne kształty i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju około 3 - 4 minuty. 

Ugotowany makaron przekładamy na cedzak i przelewamy zimną wodą, odsączamy 

Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę, szynkę kroimy w kostkę. 

Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy, przekładamy pokrojoną cebulę i szynkę, smażymy przez kilka minut. Doprawiamy do smaku.

Twaróg przekładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem. Na talerze przekładamy odsączony makaron, posypujemy pokruszonym twarogiem i przesmażoną cebulką z szynką.
Makaron z twarogiem i szynką
Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy żółtka jajek.
Makaron z twarogiem i szynką
Rozwałkowanego ciasto na makaron kroimy na dowolny kształt.
Makaron z twarogiem i szynką
Obraną z łusek cebulę kroimy w kosteczkę, szynkę w kostkę.
Makaron z twarogiem i szynką
Cebulę i szynkę smażymy na rozgrzanym oleju.