WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Mini kotleciki mięsno - ryżowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mini kotleciki z mięsa mielonego z ugotowanym białym ryżem i przyprawami, panierowane w bułce tartej i smażone na patelni.

Mini kotleciki mięsno - ryżowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mini kotleciki mięsno - ryżowe

 

  • Ok. 300 g schabu wieprzowego
  • 0,5 szklanki ryżu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka majonezu
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia
  • Bułka tarta do panierowania

Sposób przygotowania:

Mini kotleciki mięsno - ryżowe

ETAP 1:

Ryż wsypać do garnka, zalać ok. 1 szklanką wody i ugotować ze szczyptą soli na sypko. Wystudzić. Mięso zmielić w maszynce do mięsa. Dodać do niego wystudzony ryż, musztardę, majonez, sos sojowy i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko wymieszać ręką na jednolitą masę mięsną.

Z masy odrywać małe kawałki i formować kulki. Obtoczyć je w bułce tartej i odkładać na talerz. Na patelni rozgrzać olej i włożyć kotleciki. Smażyć z każdej strony na złotobrązowy kolor.

Po usmażeniu wyłożyć na ręcznik papierowy aby odsączyć z tłuszczu. Podawać jako ciepłą przekąskę lub z ziemniakami i surówką na obiad.

Mini kotleciki mięsno - ryżowe
Mini kotleciki w trakcie smażenia na patelni.
Mini kotleciki mięsno - ryżowe
Uformowane kotleciki obtoczone w bułce tartej.
Mini kotleciki mięsno - ryżowe
Wymieszana masa mięsno - ryżowa na kotleciki
Mini kotleciki mięsno - ryżowe
Składniki na mini kotleciki wyłożone do miski

Tagi:

ryż schab dania